Boostmaker power smoothie

Heb je een boost nodig voor je dagelijkse portie energie? Deze smoothie bied hiervoor de uitkomst! Lekker en fris in de mond, gezond en voedzaam. Hmmm, ik maak er mijn elke dag wel eentje als ik de tijd ervoor heb. Neem hem mee naar je werk, school of gewoon thuis als tussendoortje. Trouwens ook een echte energie kicker voor een sportsessie!

Bereidingstijd:          10 min.

Porties:                      2

Ingrediënten

  • 1 glas sojamelk
  • 1 glas water
  • 3 stengels selderij
  • ½ komkommer
  • 1 banaan
  • 1 kiwi
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl kurkuma poeder
  • 1 tl cayenne poeder
  • 2 tl gember poeder
  • ½ citroen

Zo maak je het

Stap 1: Doe de sojamelk en het water in een mixer. Voeg hier de in stukken gesneden selderij en komkommer aan toe. Verwijder de schillen van de banaan en kiwi en doe dit ook in de mixer. Meng dit geheel tot een egale massa.

Stap 2: Voeg de lijnzaad, kurkuma, cayenne poeder, gember poeder en de halve uitgeperste citroen aan de smoothie toe en mix tot een egale massa. Is de smoothie nog te dik? Voeg dan nog wat water toe.

Easy peasy en heel verfrissend. Enjoy!

 

 


De redenen waarom iedereen aan yoga zou moeten doen

Yoga, het wordt steeds hipper en is bijna niet meer uit het straatje van de sport weg te denken. Misschien heb je wel eens overwogen om een groepsles te volgen of om yoga op te pakken. Yoga is populairder dan ooit. Je beste vriendin, je manager en zelfs die hunk die je afgelopen weekend tegenkwam in de lokale kroeg doen aan yoga. Maar wat is yoga? Waar komt het vandaag en waarom is het zo populair geworden? Lees snel verder.

 

Wat is yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). Dit woord kan je in het Nederlands vertalen als ‘verbinden’. Yoga is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.). Het uiteindelijke doel is om deze tegengestelde vormen tot een heelheid te maken. Nu heb je verschillende soorten yoga: Hatha yoga, Ashtanga yoga, Yin yoga en nog een aantal varianten van yoga. De basis van yoga bestaat uit asanas (uitvoeren van lichamelijke oefeningen), pranayama (ademhaling) en vaak ook dhyana (meditatie).

 

Wat doet yoga?

Yoga helpt het lichaam en geest en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen, Asana’s genoemd, geven kracht en energie en zorgen voor een heerlijk gevoel van ontspanning. De reden dat yoga in populariteit stijgt, komt doordat meer en meer mensen te maken krijgen met symptomen van stress, slaapproblemen overprikkeling, concentratieproblemen en burn-outs. Daarom is het juist in deze tijd goed om aan yoga te doen, door rust en ontspanning toe te laten.

 

Waarom yoga?

Yoga verlicht pijn en blessures

Bij yoga staan aandacht en een juiste uitlijning van het lijf centraal. Door gecontroleerde bewegingen en ademhalingen te gebruiken wordt het lichaam, als het ware, geopend. Deze manier van bewegen verkleint het risico op blessures. Yoga eist dat je goed op je eigen grenzen let en er niet overheen gaat. Veel mensen doen aan yoga vanwege pijn of een blessure, meestal in de rug, knieën of gewrichten. In de eerste maand kunnen deze klachten al minder worden, wanneer je met regelmaat en aandacht aan yoga doet. Daarnaast is er ook altijd een aanpassing of variatie op een pose die bijvoorbeeld pijnlijk of moeilijk is, zonder hierbij achteruitgang te boeken.

 

Yoga houdt je lichaam sterk, fit en flexibel

Yogaposes zijn zo ontworpen dat ze je lichaam sterker en flexibeler maken, zonder hierbij je lichaam en grenzen in gevaar te brengen. De juiste combinatie van kracht, mobiliteit en evenwicht is belangrijk. Onbewust zet je spieren aan het werk waarvan je niet eens wist dat je ze had. Denk bijvoorbeeld aan alle spieren in je rug die zich afbreken tijdens alle uren die je achter het bureau doorbrengt. Die en alle andere spieren krijgen een ware wake-up boost tijdens het doen van yoga. Met geduld, regelmatige en aandachtige beoefening wordt je binnen no-time sterker en leniger dan je ooit had kunnen denken.

 

Yoga helpt je voeding, slaap en algehele gezondheid te verbeteren

Wanneer je de fysieke voordelen van yoga begint te voelen, zal je merken dat je voeding en slaappatroon zich op natuurlijke wijze ook aanpassen. De behoefte om een pak koekjes leeg te eten verdwijnt, omdat je graag je lichaam gezond en fit houdt. Tijden een yoga pose ben je zo gefocust op de houding, dat er geen ruimte is voor gedachtes over werk, kinderen, rekeningen en andere zaken die je bezighouden. Je bent volledig in het moment en dat brengt rust met zich mee. Je voelt je gespannen en geaard na het doen van yoga. Die combinatie van een goed voelend lichaam en geest is the way voor een gezondere manier van leven.

 

Yoga geeft je de kans de dingen waar je van houdt langer en efficiënter te doen

Het doel van yoga is: ‘Living life tot he fullest’. Dit betekend: het meeste uit je leven halen. Yoga helpt je namelijk om de dingen waar je van houdt beter en langer te kunnen doen. En dan kan je houden van hardlopen, vissen, fitness, schaatsen, fietsen, golfen, basketbal of reizen zonder blessures op te lopen. Yoga is leuk en is een goede manier om je op weg te helpen, maar het is niet je einddoel. Jouw einddoel is om je goed te voelen, zodat je optimaal van dit mooie leven kunt genieten. En daar is yoga een middel voor. Daarnaast ga je jezelf ook nog een jong voelen van yoga, wanneer je het met regelmaat blijft beoefenen.

 

Yoga verbetert je prestaties en vermindert stress

Uitdagingen zijn overal, maar yoga traint je om rustig en gegrond te blijven, juist ook op momenten van stress. En dat heeft niet elke uitdaging. Maar waarom zou je dan aan yoga doen en jezelf in een ultramoeilijke yogapose zetten en dan ook nog hierin blijven staan en blijven doorademen? Omdat je tijdens het echte leven nog veel meer uitdagingen tegenkomt dan op je yoga mat. Door te oefenen om kalm te blijven in oncomfortabele situaties, zowel fysiek als mentaal, train je jezelf om de beste versie van jezelf te blijven. Juist ook op de moeilijke momenten.

 

Inspiratie nodig voor de yogaoefeningen? Je kunt bijvoorbeeld yogalessen volgen bij jou in de sportschool of in je buurt. Of zoek een YouTube video op, waarbij je mee kunt doen en zo dus een ‘yoga buddy’ hebt.


Gepocheerd ei met avocado spread op brood

Bereidingstijd:         25 min.

Porties:                      1 lunch

Houdbaarheid:        Direct opeten

Ingrediënten

  • 2 donker volkoren boterhammen
  • 2 eieren
  • Handje kiemgroenten
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • ½ citroen
  • 1 tl komijnzaad
  • Peper en zout

Zo maak je het

Avocado spread

Stap 1: Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de

schil. Prak het vruchtvlees in een schaal.

Stap 2: Voeg de citroensap van de halve citroen toe met de ui, komijnzaad, peper en

zout. Meng dit goed door.

Stap 3: Dek de avocadospread af en zet in de koelkast. Maak ondertussen de

gepocheerde eieren.

Gepocheerd ei

Stap 1: Breng een pan met 1 liter water aan de kook. Breek het ei in een kommetje.

Zet het vuur uit en draai met een lepel in één richting in de pan, totdat er een draaikolk

ontstaat.

Stap 2: Laat het ei uit het kommetje glijden: middenin de draaikolk. Blijf je pan

langzaam rondom roeren met de lepel, maar raak het ei niet aan.

Stap 3: Na 3-4 minuten heb je een perfect gepocheerd zacht eitje. Volg de stappen 1

t/m 3 opnieuw voor het volgende gepocheerde ei.

Beleggen

Stap 1: Doe de boterhammen in een broodrooster en leg hierna op een bord.

Stap 2: Besmeer de boterhammen met de avocado spread en leg hier voorzichtig de

gepocheerde eieren op. Maak de boterhammen op smaak met kiemgroenten, peper

en zout.

Enjoy!


De weg naar een positieve mindset

‘’Negatieve gedachten zullen je

nooit een positief leven geven.’’

Je kent ze wel. Mensen die altijd maar klagen, zeuren en huilen. Mensen waarbij niks verloopt zonder moeite en altijd al hun zorgen vertellen aan een ander. In tegenstelling tot die mensen heb je ook mensen die altijd vrolijk zijn, positief denken, reageren en feedback geven. Je vraagt je bij de laatste soort mens af wat hun geheim is om op die manier in het leven te staan. Dit heeft alles te maken met mindset. Een klein woord, met zoveel kracht en power wanneer je eenmaal de juiste vorm hiervan bezit. In deze blog geven we je tips om je oude, wat moeizame mindset te veranderen in een vrolijke, positieve mindset.

Hoe kan ik positief denken?

Wij zijn ervan overtuigd dat je zelf heel veel invloed kan hebben op je eigen geluk. En ja, die downs zullen er ook blijven, alleen zal je die op een andere manier benaderen wanneer je een positieve mindset hebt gecreëerd. Je kan namelijk zelf de touwtjes in handen nemen, want je hebt zelf de controle over je eigen gedachten. Dit lijkt misschien vanzelf te gaan, maar jij kan ze zelf sturen. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je positiever in het leven staat en er bewust voor kiest om je niet te laten beïnvloeden door negatieve gedachtes, meningen of emoties. De dokter of psycholoog kan dit helaas niet doen voor jou, ze kunnen je alleen een zetje in de juiste richting geven. Wij ook niet, maar ook wij willen je een duwtje in de rug geven om straks het voorjaar in te gaan met een geheel andere, positieve mindset.

5 tips om een positieve mindset te creëren 

Tip 1 Sta stil bij je eigen gedachten en emoties

Door positiever in het leven te staan en om positiever te denken is het van belang om bewust te zijn van hoe je denkt, wat je denkt en hoe je, jezelf hierbij voelt. Door de jaren heen hebben we een bepaald gedachtepatroon ontwikkeld die geheel vanzelf gaat, zonder hierbij stil te staan, maar die wel een grote invloed heeft om onze manier van doen, hoe je een dag ervaart en hoe je in het leven staat. Het herkennen van deze negatieve gedachten en ombuigen naar iets positiefs, is al een eerste stap in de juiste richting. Zorg ervoor dat je dit keer op keer doet, je zult zien dat het uiteindelijk vanzelf gaat. Je leert op een heel andere en nieuwe manier denken.

Tip 2 Laat de negatieve gedachten niet overheersen

Je mag soms wel eens balen of met het verkeerde been uit bed stappen en vervolgens een ‘verpeste dag’ hebben. Natuurlijk, dat hebben we allemaal. We blijven tenslotte mensen. Maar onthoud dit goed: Je hebt de keus om te blijven hangen in deze emoties of de keus om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan. Spreek het voor jezelf uit en probeer eens bewust te denken ‘Oké, ik voel me nu chagrijnig, boos verdrietig en niet gelukkig. Is het een idee om dit naast me neer te leggen en ervoor kiezen om niet mijn hele dag hierdoor te laten ‘verpesten’ of blijf ik in deze negatieve spiraal hangen vandaag?’ Geef zelf het antwoord maar.

Hoe vaker je dit soort dingen gaat doen bij negatieve gedachten, hoe makkelijker het wordt om negatieve gedachtes en emoties niet de overhand te laten nemen.

Tip 3 Alleen jij hebt controle over jouw manier van denken

Gedachten overkomen je niet, deze creëer je zelf. Door de negatieve gedachtes veel aandacht en tijd te geven, zal dit jouw hele dag beïnvloeden. Neem zelf de controle hierover en zorg ervoor dat je energie en tijd uitgaan naar positieve gedachten. Trek er bijvoorbeeld even op uit, ga een rondje wandelen en maak je hoofd leeg. Voel je niet meer het slachtoffer van een slechte dag, voel je niet zielig, maar neem het hef in eigen hand en kies ervoor om de dag anders te laten verlopen voor jezelf.

Tip 4 Omring jezelf met positiviteit

Positiviteit trekt positiviteit aan. Simpel. Omring jezelf met mensen die over het algemeen ook positief denken en positief in het leven staan. Laat je hierdoor inspireren en beïnvloeden, praat er bijvoorbeeld met elkaar over. Creëer een thuis, waarvan je gelukkig wordt zodat je iedere dag goed begint en iedere dag goed afsluit. Dit klinkt misschien hard, maar laat de mensen die een negatieve spiraal in jouw wereld creëren (klagen, roddelen, zeuren) achterwege. Ook hier sta jij volledig zelf in, jij hebt de broek aan!

Tip: Maak een notitie op je achtergrond van je telefoon of bureaublad van je pc met de reminder: ‘Think positive, be happy and make others happy!’

Tip 5 Dankbaarheid evaluatie

Als laatste willen we je nog een leuke tip meegeven. Een handeling die wij ook dagelijks, voor het slapen gaan, doen en zo onze ‘nare’ dingen van de dag wegcijferen en de positieve dingen van de dag laten overheersen.

Zoek of koop een leeg notitieboek, dagboek of schriftje. Leg hem altijd standaard naast je bed met een pen erbij. Iedere avond voor het slapen gaan schrijf je de datum van de dag op met hieronder 5 punten.

Bedenk voor jezelf: Waar ben je die dag dankbaar voor? Voor wie ben je dankbaar? Waar werd je gelukkig van? Wat is er vandaag gebeurd waar je tevreden over bent? Gaf iemand je een complimentje? Ervoer je fijne momenten vandaag?

Schrijf het allemaal op en zorg ervoor dat je minimaal 5 punten hebt op een dag om op te schrijven. Laat dit geluksgevoel invloed hebben op jouw mindset. Dit trucje zorgt ervoor dat je meer stil staal bij de mooie, positieve dingen in het leven. Uiteindelijk gaat je mindset dit automatisch oppakken en wordt je een heel nieuw persoon in denken en doen.

‘You can do this.

Think wise and choose carefully!’


Winterse salade met geitenkaas

Warme geitenkaas met honing. Hmmmm, het water loopt bij mij al in de mond. What about you?

Dit recept is de ideale salade tijdens de winterdagen. Gezond, smaakvol en vullend. Uiteraard ook heel makkelijk om mee te nemen naar het werk, school of voor onderweg. Wil je eens iets anders dan boterhammen of crackers? Probeer dan deze salade eens te maken. Het vraagt even iets meer tijd, maaaar... dan heb je ook wat!

Bereiding:                 40 min.

Porties:                      2

Houdbaarheid:         3 dagen afgesloten in de koelkast, 3 maanden in de vriezer

Ingrediënten

  • 200 g kleine en dunne wortels
  • 1 teentje knoflook
  • Snufje tijm
  • Handje rucola melange
  • Handje walnoten
  • ½ handje pijnboompitten
  • 100 g linzen
  • 1 rode ui
  • 50 g geitenkaas
  • Scheutje olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 el balsamicoazijn
  • Snufje zout

Zo maak je het

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de wortels zacht. Doe de wortels in een ovenschaal en besprenkel met een scheutje olijfolie, peper, zout en wat tijm. Snijd de rode ui in ringentjes.

Stap 2: Leg de knoflook (in schil) er tussen en zet de schaal ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Voeg de laatste paar minuten de rode ui toe in ringentjes.

Stap 3: Haal de knoflook uit de ovenschaal en haal ze uit de schil. Doe ze in een keukenmachine en mix fijn met een scheutje olie, honing en de balsamicoazijn. Dit is de dressing voor de salade.

Stap 4: Laat de linzen uitlekken. Verdeel de sla over twee borden. Warm de linzen op in de magnetron of een pannetje en verdeel de linzen over de sla. Verdeel de wortels en de ui over de linzen.

Stap 5: Kruimel de geitenkaas en walnoten over de salade heen. Besprenkel met de zoete knoflook dressing. Serveer de salade lauwwarm.

Enjoy!


Sporten als je ziek bent: doen of niet?

Een loopneus, een zere keel, hoofdpijn, griep of diarree. Symptomen die ons de laatste tijd om de oren vliegen. Verschijnselen die vaak in één periode voorkomen. De één noemt zichzelf ziek bij hoofdpijn, terwijl de ander te lang door blijft gaan waardoor hij uiteindelijk de kans heeft om in te storten. Vaak is het lastig om je drukke schema om te gooien en jezelf wat rust te gunnen. Maar soms is het echt beter om je rust te nemen. Sporten wanneer je ziek bent: wanneer is dat oké en wanneer is dat niet oké? Wij maken het duidelijk in deze blog.

Sporten met verkoudheid

Wanneer de symptomen zich boven de nek bevinden, zoals een loopneus, een lichte verkoudheid, lichte hoofdpijn of een opkomende keelpijn kan je prima door blijven sporten. Doe het wel rustig aan en luister goed naar je lichaam als je jezelf ellendig gaat voelen.

Gaan de symptomen zich uitbreiden in een hoge temperatuur, koude rillingen, pijn aan de spieren en gewrichten en neem je door deze symptomen vaker een paracetamol? Dan is het beter om jezelf 1-2 dagen rust te gunnen.

Sporten met keelpijn

Als je keel alleen maar een beetje droog en krassend voelt en niet pijnlijk is bij slikken kan je ook gewoon door blijven sporten. Zolang je natuurlijk geen andere bijkomende klachten hebt.

Doet het slikken pijn, voelt je nek stijf en zijn de klieren opgezwollen? Sla dan die training maar over, het zal alleen maar verergeren wanneer je nu door blijft gaan. Bedenk: Hoe meer rust, hoe sneller ik weer kan trainen.

Sporten met hoofdpijn

Hoofdpijn doet zich boven de nek voor. Vaak helpt het juist om hierbij je gaan sporten en een ander lichaamsdeel te belasten, zodat de hoofdpijn weg trekt.

Heb je andere verschijnselen erbij of doet het zo veel pijn dat je geen hard geluid meer kan aanhoren en je je ogen niet meer open kan houden? Neem dan je rust. Sporten zal het alleen maar verergeren. Geef je hoofd rust, door te gaan liggen met je ogen dicht en even nergens aan te denken.

Sporten met diarree

Heb je het gevoel dat alles eruit is? Voel je jezelf verder niet ziek en heb je geen last van je buik en is de eetlust normaal? Dan kan diarree geen kwaad, je ontlasting is gewoon wat zacht en dat is eens in de zoveel tijd heel normaal. Blijf gerust door sporten.

Doen buikkrampen zich voor en heb je het idee dat je naar de wc moet blijven gaan? Is je eetlust minder en drink je minder regelmatig, waardoor je licht uitgedroogd bent? Dan lijkt me het geen goed idee om door te sporten. Het is sowieso erg gênant en vervelend wanneer je naar de wc blijft gaan in de sportschool. En hoe doe je dat dan met trainen in de buitenlucht? Lastig. Blijf dus gewoon thuis, totdat het verminderd is of helemaal weg is.

Sporten met griep

Dit is duidelijk, blijf thuis. Bij een hardnekkige griep komt et niet eens in je hoofd op om te gaan sporten. Je kunt je bed niet uitkomen, je bent oververmoeid, je hebt last van spieren en gewrichten, je hebt geen eetlust en je kan alleen maar aan slapen denken. Blijf in bed om uit te zieken en ga pas weer sporten wanneer je je beter voelt. 

Voor iedere dag die je ziek bent, is het advies om twee dagen niet te sporten. Maar daar in tegen is het ook zo dat hoe langer je niet in beweging komt des te langer het duurt voordat je je weer fit voelt. Probeer daarom hoe lastig het ook is je sportmoment snel weer op te pakken. Dit zorgt voor aanmaak van energie en het lozen van je afvalstoffen. Bekijk natuurlijk wel hoe hevig de griep is. Was dit echt heel hevig? Bouw je beweging dan na je rust weer rustig op.

De risico’s van een te snelle sporthervatting

Te snelle hervatting van de training is om meerdere redenen onverstandig. Allereerst is het effect van een training minimaal als je nog ziek bent. Er bestaat zelfs een verhoogde kans om overtraind te raken omdat je zieke lichaam de trainingsarbeid nog niet aan. Daarnaast verpest het je afweersysteem met als gevolg dat je vatbaarder voor een ziekte bent. Sporten met koorts of met nog aanwezige klachten van de onderste luchtwegen (hoesten, piepen, kortademigheid) kan leiden tot een (lang aanhoudende) ontsteking van de luchtwegen, zoals een longontsteking of een chronische bronchitis. Hoewel het niet vaak optreedt, kan sporten met koorts een infectie van de hartspier veroorzaken (myocarditis). De voorheen gezonde sporter is vanaf dat moment dus hartpatiënt. Een zeer ernstige complicatie van een eenvoudig griepje. Bovengenoemde complicaties kunnen een sportleven in een korte tijd op instorten zetten. Wees dus voorzichtig.

Ze zeggen dat…

…het vroegere geloof dat koorts bij een hevige verkoudheid of griep ‘’eruit gezweet kan worden” onterecht is? Bij koorts is er een virus of bacterie actief in het lichaam. Deze kan via de bloedstroom op de hartkleppen of hartspier terecht komen en daar voor levensgevaarlijke hartritmestoornissen zorgen. Sporten met hevige koorts wordt dus sterk afgeraden! 

Maar toch is sporten ook goed voor je...

Ieder persoon is anders en ieder lichaam reageert anders. Wanneer je ziek bent is het wel nodig om weer energie aan te maken en de actieve bacterie zo snel mogelijk je lichaam uit te werken. Blijf daarom zoveel mogelijk in beweging en pak bij een echte hevige koorts wel je rust. Beweging is medicijn maar voel zelf wel aan wat je lichaam aan kan. Lig je echt plat dan moet je je rust houden. Heb je een klein griepje of verkoudheid? Dan werkt het vaak wel om weer fitter te worden. 

The two golden rules

Rule 1: Bij hevige koorts, enorme spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden.

Tip: Als je je ziek of grieperig voelt is het dus verstandig om de temperatuur te meten. Meet dit altijd voor het innemen aan temperatuur verlagende of pijnstillende middelen, zoals een paracetamol, aspirine of ibuprofen.

Rule 2: Pas je training aan als je jezelf minder goed voelt dan verwacht of gewenst. Zonder temperatuursverhoging mag er in principe doorgetraind worden. Soms kan het echter verstandiger zijn om niet te intensief of zelfs helemaal niet te trainen. Ken je lichaam en voel dit zelf aan. 

 


Havermout pancakes met bessencompote

Every time, any time, always en everywhere. Pancakes zijn altijd goed! Alleen er zijn altijd zoveel verschillende varianten van pancakes. Gezondere versier en ongezondere versies. Wij blijven erbij dat de gezondere versies het meest smaakvol zijn. Daarnaast is het dus ook nog eens gezond, voedzaam en vooral heel lekker. Zin in iets nieuws? Probeer dit recept dan eens met een overheerlijke en warme bessencompote als saus.

Bereiding:                 35 min.

Porties:                      6 kleine pancakes

Ingrediënten

  • 35 g havermout
  • 2 bananen
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Scheutje (soja)melk
  • 1 el honing
  • Snufje zout
  • Snufje kaneel
  • 2 el kokosrasp
  • Kokosolie
  • Kokosrasp
  • Handje (diepvries) blauwe bessen en frambozen

Zo maak je het

Stap 1: Vermaal de havermout tot havermout meel in de blender of keukenmachine. Doe hier de bananen, ei, melk, bakpoeder, honing, zeezout en kaneel bij en blend tot een egale massa. Voeg wat melk of water toe wanneer je het beslag te dik vindt.

Stap 2: Verhit wat kokosolie in een pan. Giet een klein rondje van het beslag in de pan. Bak ongeveer 3 minuten en keer de pannenkoek voorzichtig om met een spatel. Bak je onderkant nog een minuut. Doe dit ook met de rest van het beslag, totdat je een heerlijke stapel hebt met havermoutpancakes.

Stap 3: Voor de compote: Verhit de blauwe bessen en frambozen in een pannetje op laag vuur. Je kunt hier eventueel een beetje honing aan toe voegen voor een zoetere smaak. Roer de compote voorzichtig door, zodat niet alle bessen kapotgaan.

Stap 4: Verdeel de havermoutpancakes op een bordje en giet de bessencompote eroverheen. Bestrooi het geheel met kokosrasp.

Geniet van deze overheerlijke geur en vooral overheerlijke pancakes!


Zo combineer je alcohol naast het sporten

Het is vrijdagmiddag. Je vriend of vriendin belt met de vraag om een gezellig drankje te doen. Je twijfelt, je bent namelijk al een tijdje bezig met project ‘fit en strak’ worden. En dit keer ben je heel serieus. Maar je wilt wel kunnen relaxen, sociaal blijven en de leukste verhalen aanhoren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet te gaan, maar wat schiet je hiermee op? Trouwens een strak lichaam heeft geen zin, wanneer je alle feestjes, dates en sociale activiteiten vermijdt. Wat moet je dan doen om wel te kunnen gaan en dat lichaam te behouden? Wij hebben 6 tips om fit zijn met sociale activiteiten te combineren. Read it before you…!

Tip 1: Beperk jezelf

De mate waarin je alcohol drinkt is van grote invloed op het negatieve effect van je fitte lichaam. Er is namelijk een groot verschil tussen jezelf 3 avonden per week onder de bar verzuipen tot in de late uurtjes of 2 glazen rode wijn drinken op een verjaardag.

Natuurlijk kan je nog wel een feestje pakken, maar beperk dit voor jezelf naar bijvoorbeeld 1 keer in de maand. Wil je ook hier ervoor zorgen dat alcohol je sport patroon zo min mogelijk verstoord? Drink dan mindere hoeveelheden en zorg ervoor dat je genoeg uren slaap pakt om de volgende dag weer de oude te zijn.

Tip 2: Weet wat je drinkt

Bier, wijn, mixdrankjes, shots, likeur. Het is allemaal slecht voor je, maar toch zit er tussen deze dranken een groot verschil. Vodka, Rum, Whisky en Gin zijn de betere likeuren met de minste calorieën, omdat ze allemaal van granen, aardappel of bessen gemaakt worden zonder toegevoegde suikers. Mix deze dan met bijvoorbeeld spa rood of je favoriete frisdrank in een light of zero variant. Dit scheelt heel veel loze calorieën en suikers die je binnenkrijgt op een avond.

Toch liever bier of wijn? Drink dan de bier van de tap en ga voor rode wijn. Bier en wijn zijn voornamelijk gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waardoor je nauwelijks tot geen loze calorieën binnenkrijgt. Je moet er natuurlijk niet teveel van drinken, want dan werkt het averechts.

Tip 3: Drink genoeg water

Van veel water drinken tijdens de sociale activiteiten, krijg je een vol gevoel en minder drang om je alcoholische drankje bij te schenken. Daarnaast is er ook nog een andere reden. Een kater ontstaat door veel alcohol te drinken, zonder tussendoor steeds een glas water te pakken. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam, waardoor de kater ontstaat. Vitaminen en mineralen worden ook uit het lichaam onttrokken, hierdoor wordt je kracht en hand-oog coördinatie verminderd. Wanneer je tussendoor water blijft drinken, is de kater de volgende ochtend minder hevig of zelfs niet aanwezig. Genoeg reden om de volgende ochtend gewoon de sportschool in te duiken dus. Blijf wel goed drinken de dag erna, aangezien je lichaam snakt naar dorst door het onttrokken vocht.

Tip 4: Sla het sporten niet over

Ze zeggen altijd: ‘De kater komt later’. Hoe vreselijk je jezelf ook voelt, probeer er eerst even uit te gaan. De sportschool, een spinning les, fietsen, hardlopen of gewoon even lekker wandelen. Het is goed om dat slechte vocht eruit te zweten en het lichaam aan het werk te zetten. Zoals ik al zei, blijf water drinken. Want wanneer je lichaam vocht verliest, moet het meteen weer worden aangevuld. Je kan jezelf de avond ervoor natuurlijk ook gewoon inhouden qua drankgebruik, zodat je de volgende dag weer fris op staat om te kunnen sporten. Aan jou de keus!

 

Tip 5: Ga niet voor de ‘after’ food

Nee, gewoon niet doen. Het lijkt zo verleidelijk, je loopt de kroeg uit en ruikt de geur van een vers gemaakte kapsalon of broodje döner. In combinatie met alcohol is dit echt een afrader in het kader van een fit en strak lichaam. Door de alcohol in je lichaam, wordt de vette hap direct als vet opgeslagen. Dus sla die snackbar of Mac Donalds over en ga direct naar huis. Het leukste deel van de avond is al geweest, toch? De volgende ochtend zal je trots zijn op jezelf.

Tip 6: Houdt je eiwitten hoog en de vetten laag

Een laatste tip is om de calorie inname op de dag voor het uitgaan, te beperken. Eet vooral veel eiwitten, alcohol breekt spiermassa af wat je natuurlijk totaal niet wilt als je zo goed bezig bent. Houdt de eiwitten daarom hoog en de vetten laag, door simpelweg voeding te eten met weinig calorieën. Kip, vis, groente en fruit.


Flamingo smoothie bowl

Smoothiebowls, wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Die zoetsappige smaak met de crunchy bite van de toppings. Heerlijk! Vandaag kozen we voor een flamingo kleurige smoothiebowl. Is hij niet prachtig? En lekker! Probeer is om een keer niet sceptisch naar ‘bijzonder’ eten te kijken, maar maak het, proef en ervaar! In het begin zal je misschien denken ‘Hmmm, niet heel lekker.’. Maar als je denkt aan alle voordelen van een gezonde smoothiebowl, zal je mind al snel om switchen. Daarnaast is het bij velen ook een kwestie van wennen.

Bereiding:      15 min.

Porties:          2

Ingrediënten

  • 5 kleine en dunne wortelen
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl honing
  • 175 ml (soja)melk
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el kokosrasp
  • 2 el muesli
  • Handje gehakte walnoten (of andere noten)

Zo maak ik het

Stap 1: Schil de wortelen en snijd in stukjes. Doe dit hetzelfde met de banaan en sinaasappel.

Stap 2: Doe de sojamelk, honing, stukjes wortel, banaan en sinaasappel in de blender en meng tot een egale massa.

Stap 3: Giet de massa in een kom en maak de smoothiebowl af met muesli, lijnzaad en kokosrasp en fijngehakte walnoten (of andere noten).

Eetsmakelijk en geniet!