Yoga, het wordt steeds hipper en is bijna niet meer uit het straatje van de sport weg te denken. Misschien heb je wel eens overwogen om een groepsles te volgen of om yoga op te pakken. Yoga is populairder dan ooit. Je beste vriendin, je manager en zelfs die hunk die je afgelopen weekend tegenkwam in de lokale kroeg doen aan yoga. Maar wat is yoga? Waar komt het vandaag en waarom is het zo populair geworden? Lees snel verder.

 

Wat is yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). Dit woord kan je in het Nederlands vertalen als ‘verbinden’. Yoga is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, etc.). Het uiteindelijke doel is om deze tegengestelde vormen tot een heelheid te maken. Nu heb je verschillende soorten yoga: Hatha yoga, Ashtanga yoga, Yin yoga en nog een aantal varianten van yoga. De basis van yoga bestaat uit asanas (uitvoeren van lichamelijke oefeningen), pranayama (ademhaling) en vaak ook dhyana (meditatie).

 

Wat doet yoga?

Yoga helpt het lichaam en geest en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen, Asana’s genoemd, geven kracht en energie en zorgen voor een heerlijk gevoel van ontspanning. De reden dat yoga in populariteit stijgt, komt doordat meer en meer mensen te maken krijgen met symptomen van stress, slaapproblemen overprikkeling, concentratieproblemen en burn-outs. Daarom is het juist in deze tijd goed om aan yoga te doen, door rust en ontspanning toe te laten.

 

Waarom yoga?

Yoga verlicht pijn en blessures

Bij yoga staan aandacht en een juiste uitlijning van het lijf centraal. Door gecontroleerde bewegingen en ademhalingen te gebruiken wordt het lichaam, als het ware, geopend. Deze manier van bewegen verkleint het risico op blessures. Yoga eist dat je goed op je eigen grenzen let en er niet overheen gaat. Veel mensen doen aan yoga vanwege pijn of een blessure, meestal in de rug, knieën of gewrichten. In de eerste maand kunnen deze klachten al minder worden, wanneer je met regelmaat en aandacht aan yoga doet. Daarnaast is er ook altijd een aanpassing of variatie op een pose die bijvoorbeeld pijnlijk of moeilijk is, zonder hierbij achteruitgang te boeken.

 

Yoga houdt je lichaam sterk, fit en flexibel

Yogaposes zijn zo ontworpen dat ze je lichaam sterker en flexibeler maken, zonder hierbij je lichaam en grenzen in gevaar te brengen. De juiste combinatie van kracht, mobiliteit en evenwicht is belangrijk. Onbewust zet je spieren aan het werk waarvan je niet eens wist dat je ze had. Denk bijvoorbeeld aan alle spieren in je rug die zich afbreken tijdens alle uren die je achter het bureau doorbrengt. Die en alle andere spieren krijgen een ware wake-up boost tijdens het doen van yoga. Met geduld, regelmatige en aandachtige beoefening wordt je binnen no-time sterker en leniger dan je ooit had kunnen denken.

 

Yoga helpt je voeding, slaap en algehele gezondheid te verbeteren

Wanneer je de fysieke voordelen van yoga begint te voelen, zal je merken dat je voeding en slaappatroon zich op natuurlijke wijze ook aanpassen. De behoefte om een pak koekjes leeg te eten verdwijnt, omdat je graag je lichaam gezond en fit houdt. Tijden een yoga pose ben je zo gefocust op de houding, dat er geen ruimte is voor gedachtes over werk, kinderen, rekeningen en andere zaken die je bezighouden. Je bent volledig in het moment en dat brengt rust met zich mee. Je voelt je gespannen en geaard na het doen van yoga. Die combinatie van een goed voelend lichaam en geest is the way voor een gezondere manier van leven.

 

Yoga geeft je de kans de dingen waar je van houdt langer en efficiënter te doen

Het doel van yoga is: ‘Living life tot he fullest’. Dit betekend: het meeste uit je leven halen. Yoga helpt je namelijk om de dingen waar je van houdt beter en langer te kunnen doen. En dan kan je houden van hardlopen, vissen, fitness, schaatsen, fietsen, golfen, basketbal of reizen zonder blessures op te lopen. Yoga is leuk en is een goede manier om je op weg te helpen, maar het is niet je einddoel. Jouw einddoel is om je goed te voelen, zodat je optimaal van dit mooie leven kunt genieten. En daar is yoga een middel voor. Daarnaast ga je jezelf ook nog een jong voelen van yoga, wanneer je het met regelmaat blijft beoefenen.

 

Yoga verbetert je prestaties en vermindert stress

Uitdagingen zijn overal, maar yoga traint je om rustig en gegrond te blijven, juist ook op momenten van stress. En dat heeft niet elke uitdaging. Maar waarom zou je dan aan yoga doen en jezelf in een ultramoeilijke yogapose zetten en dan ook nog hierin blijven staan en blijven doorademen? Omdat je tijdens het echte leven nog veel meer uitdagingen tegenkomt dan op je yoga mat. Door te oefenen om kalm te blijven in oncomfortabele situaties, zowel fysiek als mentaal, train je jezelf om de beste versie van jezelf te blijven. Juist ook op de moeilijke momenten.

 

Inspiratie nodig voor de yogaoefeningen? Je kunt bijvoorbeeld yogalessen volgen bij jou in de sportschool of in je buurt. Of zoek een YouTube video op, waarbij je mee kunt doen en zo dus een ‘yoga buddy’ hebt.