‘’Negatieve gedachten zullen je

nooit een positief leven geven.’’

Je kent ze wel. Mensen die altijd maar klagen, zeuren en huilen. Mensen waarbij niks verloopt zonder moeite en altijd al hun zorgen vertellen aan een ander. In tegenstelling tot die mensen heb je ook mensen die altijd vrolijk zijn, positief denken, reageren en feedback geven. Je vraagt je bij de laatste soort mens af wat hun geheim is om op die manier in het leven te staan. Dit heeft alles te maken met mindset. Een klein woord, met zoveel kracht en power wanneer je eenmaal de juiste vorm hiervan bezit. In deze blog geven we je tips om je oude, wat moeizame mindset te veranderen in een vrolijke, positieve mindset.

Hoe kan ik positief denken?

Wij zijn ervan overtuigd dat je zelf heel veel invloed kan hebben op je eigen geluk. En ja, die downs zullen er ook blijven, alleen zal je die op een andere manier benaderen wanneer je een positieve mindset hebt gecreëerd. Je kan namelijk zelf de touwtjes in handen nemen, want je hebt zelf de controle over je eigen gedachten. Dit lijkt misschien vanzelf te gaan, maar jij kan ze zelf sturen. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je positiever in het leven staat en er bewust voor kiest om je niet te laten beïnvloeden door negatieve gedachtes, meningen of emoties. De dokter of psycholoog kan dit helaas niet doen voor jou, ze kunnen je alleen een zetje in de juiste richting geven. Wij ook niet, maar ook wij willen je een duwtje in de rug geven om straks het voorjaar in te gaan met een geheel andere, positieve mindset.

5 tips om een positieve mindset te creëren 

Tip 1 Sta stil bij je eigen gedachten en emoties

Door positiever in het leven te staan en om positiever te denken is het van belang om bewust te zijn van hoe je denkt, wat je denkt en hoe je, jezelf hierbij voelt. Door de jaren heen hebben we een bepaald gedachtepatroon ontwikkeld die geheel vanzelf gaat, zonder hierbij stil te staan, maar die wel een grote invloed heeft om onze manier van doen, hoe je een dag ervaart en hoe je in het leven staat. Het herkennen van deze negatieve gedachten en ombuigen naar iets positiefs, is al een eerste stap in de juiste richting. Zorg ervoor dat je dit keer op keer doet, je zult zien dat het uiteindelijk vanzelf gaat. Je leert op een heel andere en nieuwe manier denken.

Tip 2 Laat de negatieve gedachten niet overheersen

Je mag soms wel eens balen of met het verkeerde been uit bed stappen en vervolgens een ‘verpeste dag’ hebben. Natuurlijk, dat hebben we allemaal. We blijven tenslotte mensen. Maar onthoud dit goed: Je hebt de keus om te blijven hangen in deze emoties of de keus om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan. Spreek het voor jezelf uit en probeer eens bewust te denken ‘Oké, ik voel me nu chagrijnig, boos verdrietig en niet gelukkig. Is het een idee om dit naast me neer te leggen en ervoor kiezen om niet mijn hele dag hierdoor te laten ‘verpesten’ of blijf ik in deze negatieve spiraal hangen vandaag?’ Geef zelf het antwoord maar.

Hoe vaker je dit soort dingen gaat doen bij negatieve gedachten, hoe makkelijker het wordt om negatieve gedachtes en emoties niet de overhand te laten nemen.

Tip 3 Alleen jij hebt controle over jouw manier van denken

Gedachten overkomen je niet, deze creëer je zelf. Door de negatieve gedachtes veel aandacht en tijd te geven, zal dit jouw hele dag beïnvloeden. Neem zelf de controle hierover en zorg ervoor dat je energie en tijd uitgaan naar positieve gedachten. Trek er bijvoorbeeld even op uit, ga een rondje wandelen en maak je hoofd leeg. Voel je niet meer het slachtoffer van een slechte dag, voel je niet zielig, maar neem het hef in eigen hand en kies ervoor om de dag anders te laten verlopen voor jezelf.

Tip 4 Omring jezelf met positiviteit

Positiviteit trekt positiviteit aan. Simpel. Omring jezelf met mensen die over het algemeen ook positief denken en positief in het leven staan. Laat je hierdoor inspireren en beïnvloeden, praat er bijvoorbeeld met elkaar over. Creëer een thuis, waarvan je gelukkig wordt zodat je iedere dag goed begint en iedere dag goed afsluit. Dit klinkt misschien hard, maar laat de mensen die een negatieve spiraal in jouw wereld creëren (klagen, roddelen, zeuren) achterwege. Ook hier sta jij volledig zelf in, jij hebt de broek aan!

Tip: Maak een notitie op je achtergrond van je telefoon of bureaublad van je pc met de reminder: ‘Think positive, be happy and make others happy!’

Tip 5 Dankbaarheid evaluatie

Als laatste willen we je nog een leuke tip meegeven. Een handeling die wij ook dagelijks, voor het slapen gaan, doen en zo onze ‘nare’ dingen van de dag wegcijferen en de positieve dingen van de dag laten overheersen.

Zoek of koop een leeg notitieboek, dagboek of schriftje. Leg hem altijd standaard naast je bed met een pen erbij. Iedere avond voor het slapen gaan schrijf je de datum van de dag op met hieronder 5 punten.

Bedenk voor jezelf: Waar ben je die dag dankbaar voor? Voor wie ben je dankbaar? Waar werd je gelukkig van? Wat is er vandaag gebeurd waar je tevreden over bent? Gaf iemand je een complimentje? Ervoer je fijne momenten vandaag?

Schrijf het allemaal op en zorg ervoor dat je minimaal 5 punten hebt op een dag om op te schrijven. Laat dit geluksgevoel invloed hebben op jouw mindset. Dit trucje zorgt ervoor dat je meer stil staal bij de mooie, positieve dingen in het leven. Uiteindelijk gaat je mindset dit automatisch oppakken en wordt je een heel nieuw persoon in denken en doen.

‘You can do this.

Think wise and choose carefully!’