Het is vrijdagmiddag. Je vriend of vriendin belt met de vraag om een gezellig drankje te doen. Je twijfelt, je bent namelijk al een tijdje bezig met project ‘fit en strak’ worden. En dit keer ben je heel serieus. Maar je wilt wel kunnen relaxen, sociaal blijven en de leukste verhalen aanhoren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet te gaan, maar wat schiet je hiermee op? Trouwens een strak lichaam heeft geen zin, wanneer je alle feestjes, dates en sociale activiteiten vermijdt. Wat moet je dan doen om wel te kunnen gaan en dat lichaam te behouden? Wij hebben 6 tips om fit zijn met sociale activiteiten te combineren. Read it before you…!

Tip 1: Beperk jezelf

De mate waarin je alcohol drinkt is van grote invloed op het negatieve effect van je fitte lichaam. Er is namelijk een groot verschil tussen jezelf 3 avonden per week onder de bar verzuipen tot in de late uurtjes of 2 glazen rode wijn drinken op een verjaardag.

Natuurlijk kan je nog wel een feestje pakken, maar beperk dit voor jezelf naar bijvoorbeeld 1 keer in de maand. Wil je ook hier ervoor zorgen dat alcohol je sport patroon zo min mogelijk verstoord? Drink dan mindere hoeveelheden en zorg ervoor dat je genoeg uren slaap pakt om de volgende dag weer de oude te zijn.

Tip 2: Weet wat je drinkt

Bier, wijn, mixdrankjes, shots, likeur. Het is allemaal slecht voor je, maar toch zit er tussen deze dranken een groot verschil. Vodka, Rum, Whisky en Gin zijn de betere likeuren met de minste calorieën, omdat ze allemaal van granen, aardappel of bessen gemaakt worden zonder toegevoegde suikers. Mix deze dan met bijvoorbeeld spa rood of je favoriete frisdrank in een light of zero variant. Dit scheelt heel veel loze calorieën en suikers die je binnenkrijgt op een avond.

Toch liever bier of wijn? Drink dan de bier van de tap en ga voor rode wijn. Bier en wijn zijn voornamelijk gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waardoor je nauwelijks tot geen loze calorieën binnenkrijgt. Je moet er natuurlijk niet teveel van drinken, want dan werkt het averechts.

Tip 3: Drink genoeg water

Van veel water drinken tijdens de sociale activiteiten, krijg je een vol gevoel en minder drang om je alcoholische drankje bij te schenken. Daarnaast is er ook nog een andere reden. Een kater ontstaat door veel alcohol te drinken, zonder tussendoor steeds een glas water te pakken. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam, waardoor de kater ontstaat. Vitaminen en mineralen worden ook uit het lichaam onttrokken, hierdoor wordt je kracht en hand-oog coördinatie verminderd. Wanneer je tussendoor water blijft drinken, is de kater de volgende ochtend minder hevig of zelfs niet aanwezig. Genoeg reden om de volgende ochtend gewoon de sportschool in te duiken dus. Blijf wel goed drinken de dag erna, aangezien je lichaam snakt naar dorst door het onttrokken vocht.

Tip 4: Sla het sporten niet over

Ze zeggen altijd: ‘De kater komt later’. Hoe vreselijk je jezelf ook voelt, probeer er eerst even uit te gaan. De sportschool, een spinning les, fietsen, hardlopen of gewoon even lekker wandelen. Het is goed om dat slechte vocht eruit te zweten en het lichaam aan het werk te zetten. Zoals ik al zei, blijf water drinken. Want wanneer je lichaam vocht verliest, moet het meteen weer worden aangevuld. Je kan jezelf de avond ervoor natuurlijk ook gewoon inhouden qua drankgebruik, zodat je de volgende dag weer fris op staat om te kunnen sporten. Aan jou de keus!

 

Tip 5: Ga niet voor de ‘after’ food

Nee, gewoon niet doen. Het lijkt zo verleidelijk, je loopt de kroeg uit en ruikt de geur van een vers gemaakte kapsalon of broodje döner. In combinatie met alcohol is dit echt een afrader in het kader van een fit en strak lichaam. Door de alcohol in je lichaam, wordt de vette hap direct als vet opgeslagen. Dus sla die snackbar of Mac Donalds over en ga direct naar huis. Het leukste deel van de avond is al geweest, toch? De volgende ochtend zal je trots zijn op jezelf.

Tip 6: Houdt je eiwitten hoog en de vetten laag

Een laatste tip is om de calorie inname op de dag voor het uitgaan, te beperken. Eet vooral veel eiwitten, alcohol breekt spiermassa af wat je natuurlijk totaal niet wilt als je zo goed bezig bent. Houdt de eiwitten daarom hoog en de vetten laag, door simpelweg voeding te eten met weinig calorieën. Kip, vis, groente en fruit.