De voordelen van noten en pinda’s

Pinda’s worden vaak noten genoemd of noten pinda’s. Eigenlijk mogen we dit niet zeggen, want er zitten veel verschillen tussen beiden soorten. Een pinda is een peulvrucht en rijpen onder de grond. Daar in tegen groeien noten aan de bomen. Ze komen wel overeen in het feit dat het allebei een positieve invloed heeft op de gezondheid, wanneer je de juiste variant ervan eet. In deze blog hebben we de voornaamste voordelen op een rijtje gesteld van het eten van noten en pinda’s.

Rijk aan vitamines en mineralen

Noten en pinda’s bevatten veel vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer en vitamine B. Vitaminen en mineralen zorgen voor een goede gezondheid en normale ontwikkeling. Daarnaast spelen ze een grote rol bij verschillende reguleringsprocessen van het lichaam.

Rijk aan onverzadigde vetten

In een gezond voedingspatroon passen onverzadigde vetten heel goed. Ze beïnvloeden het cholesterolgehalte namelijk op een positieve manier. Hierdoor wordt het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlaagd. Dit cholesterol is niet goed voor onder andere de bloedvaten. Door de verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Natuurlijk geldt altijd de norm: ‘Neem alles met mate’. 25 gram aan onverzadigde vetten is de maximale grens voor de dagelijkse hoeveelheid.

 Rijk aan eiwitten

Naast vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten bevatten noten en pinda’s ook veel eiwitten. Eiwitten dragen bij aan het spierherstel en geven een verzadigd gevoel. Voor niet-sporters is een gezonde referentie-inname: 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor wel-sporters is een gezonde referentie-inname: 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Ongebrand, gebrand, ongezouten, gezouten, geroosterd

Noten en pinda’s zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en verschillende bewerkingen. Er bestaan ongebrande noten, gebrande noten, ongezouten noten, gezouten noten en geroosterde noten.

  • Ongebrande noten (rauw) zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
  • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze nauwelijks olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
  • Ongezouten noten zijn vaak ongebrande noten waaraan geen zout is toegevoegd.
  • Gezouten noten kunnen zowel ongebrande als gebrande noten zijn waaraan zout is toegevoegd. Dit zout bevordert de smaak, maar is niet beter voor de gezondheid.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Welke soorten noten en pinda’s zijn goed?

Noten en pinda’s zijn verkrijgbaar in verschillende bewerkingen. Tijdens het branden veranderen de voedingswaarden. Ongebrande noten en pinda’s bevatten de meest gezonde voedingsstoffen. Omdat hier alle voedingstoffen nog inzitten en niet, zoals bij gebrande noten, al veel voedingsstoffen uit zijn gehaald door het frituren op hoge temperatuur. Uiteraard adviseren wij ook om ongezouten noten en pinda’s te nemen, vanwege het feit dat zout een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Zo vergroot zoutinname de kans op een hoge bloeddruk. In een gezond voedingspatroon passen dus ongebrande en ongezouten noten en pinda’s het beste. Daarnaast is eens in de week een handje geroosterde noten of pinda’s ook niet heel slecht.

Hoeveelheid in portie

Noten en pinda’s zijn gezond en dragen daarom bij aan een gezond voedingspatroon. Maar er is natuurlijk een zekere mate hierin. Neem niet meer dan een handje ongebrande en ongezouten noten of pinda’s per dag. Het is een uitstekende vlees vervanger voor veganisten.

 

By Willianne van der Have


''Life is a poppenkast en jij bent de vaste gast.''

Soms denk ik wel eens van waar gaat het heen met de wereld. We willen aandacht, aandacht en nog meer aandacht. De echte mensen zijn bijna verleden tijd en je gaat bijna twijfelen of mee moet doen met deze poppenkast. Of het werkt? Ja, helaas wel. Maar zo hoef jij niet te zijn. Blijf vooral dicht bij je zelf.

Instastory hier, instapost daar. Facebook post hier, oh zit je daar! Leuk voor je.. maar nobody cares. Afgelopen week zat ik het journaal te kijken. Spontaan, want ik kijk eigenlijk nooit journaal omdat er alleen maar negativiteit voorbij komt. Ik noem het journaal de herhalings-methode. Hoe vaker je het zelfde nieuws ziet langskomen ga je uiteindelijk nog geloven dat het waar is. Of het nou klopt of niet. Hoe vaker je het langs ziet komen ga je het uiteindelijk nog geloven ook.

Terug naar wat ik wou zeggen. Ik zag voor de zoveelste keer het nieuws dat een burn-out steeds vaker voorkomt bij jongeren. Elke keer als ik dat nieuws hoor denk ik: hoe kan een student, tiener, of begin 20er in hemelsnaam een burn-out oplopen?! Je zit podverdikkie in de bloei van je leven. Je kan doen wat je wilt doen. Je bent zo vrij als een vogel. Je hebt een heel leven voor je wat je zelf kan vormen!

Maar toch, het is dat ik zelf goed in me vel zit en een leuk leven heb, want anders had ik zelf misschien ook wel in deze situatie gezeten. Waar we met z’n alle naar toe gaan is een wereld van het perfecte plaatje. Naast alle influencers, bloggers, vloggers heeft de media heeft er ook invloed op. Je ziet wat er wordt laten zien. Op alle social media kanalen kan je tegenwoordig zien hoe goed het leven wel niet van iemand is. Waarom deze mensen hun geld verdienen is omdat 99% van de wereld geen leven heeft. (Lees de bovenstaande zin nog eens.) In de kranten, op tv en in het journaal lees en zie je alleen maar hoe slecht de wereld is. Ik snap wel waarom mensen depressief worden of tegen een “burn-out” aanzitten. Als je dan gaat nadenken over jou leven is je leven inderdaad kut.

Om even terug te komen op wat ik eerder zei. “Waarom deze mensen hun geld verdienen is omdat 99% procent van de wereld geen leven heeft.” Please, wake up! Als je de kern van deze quote hebt ontrafeld weet je wellicht al waar ik heen wil. Het verschil tussen jou en jouw favoriete influencer is dat hij of zij het leven snapt en jij niet. Niets persoonlijks maar het is wel een bizar statement. Iets om over na te denken.

Veel van de mensen met wie ik werk of die ik ken, kent hun favoriete influencer beter dan hun zelf. Ze kijken liever heel de week naar hun vlogs dan dat ze zelf een keer iets leuks doen. Iets wat best schrikbarend is en iets waar ik voor wil waken. Het leven is ontzettend mooi. Je moet het zelf wel mooi gaan maken. En dat gevoel van leven, dat gevoel van plezier en het gevoel dat jij ook een mooi mens bent, dat kan jij ook krijgen. Je moet alleen fan worden van jezelf. Niet van de persoon die jou alleen maar minder doet lijken. Ik zal je zeggen, 70% van al die influencers zitten zelf in een midlifecrisis. Waarom? Omdat zij nog meer twijfelen over hun echtheid dan jij. Life is a poppekast onthoud dat goed. Zorg er voor dat je zelf het beste uit je leven haalt. Niet dat je beeldscherm alles uit jou haalt.

De kern van een burn-out of depressie is het missen van de factor plezier in je leven. Plezier is noodzaak wat door velen vergeten word. Plezier is de grootste motivator waar je niet eens voor hoeft te betalen. Het is gratis op te halen wanneer je zelf de stappen zet om iets te doen waar je happy van wordt. Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik eigenlijk een hekel heb aan de motiverende mij. Althans, tot het moment dat jij er wat mee doet. So wake up, and make up your your mind.

'Hou van jezelf, niet van je favoriete influencer.’ Dat is de boodschap die ik je op deze maandag wil meegeven.


7 tips om fit op de werkvloer te staan

In deze tijd gaan veel mensen naar hun werk voor het licht is en komen pas weer thuis als het donker is. Voor mensen die in een gebouw werken, zien dan nauwelijks daglicht op een dag waardoor er weinig vitamines binnen komen. Vaak leidt dit tot ochtend dips of zelfs depressie. Dus helpen die paar koppen koffie jou niet om een dag fit en fris door te komen? Dan hebben wij speciaal voor jou een aantal tips op een rijtje gezet die wel helpen.

Tip 1 Kom los van je bureau

Het is makkelijker om te bellen of te mailen, wanneer je met een vraag zit aan een collega die zich de andere kant van het gebouw bevindt. Doe eens gek en loop naar die collega toe. Het is socialer en ook nog eens beter voor je lijf. Een win-win situatie! Nog een paar win-win situaties: Ga naar het toilet aan de andere kant van het gebouw of haal een extra rondje koffie voor jou en je collega’s. 2 vliegen in 1 klap, want iedereen is blij met je en je hebt alweer 100 stappen extra afgetikt voor deze dag!

Tip 2 Beweeg

Maak een heerlijke wandeling na de lunch en ga naar buiten. De frisse lucht en de beweging zal je goed doen. Al is het maar rondom het gebouw of een 10 minuten wandeling. Een uurtje sporten in je pauze is daarnaast nog beter. Uit onderzoek is gebleken dat dit je energieniveau twee uur langer verhoogt, doordat er extra zuurstof door de aderen, hersenen en spieren wordt gepompt. Daarnaast vermindert het bij de meesten de ‘kantoorsnoeplust’. Onderzoekers toonden namelijk aan dat mensen die maar blijven plakken aan de bureaustoel bijna twee keer meer chocolade eten als medewerkers die hun werk regelmatig onderbreken voor wat beweging.

Tip 3 Doe oefeningen terwijl je aan je bureau zit

Ondanks de goede tips, zal je het grootste gedeelte van de dag achter je bureau doorbrengen. Maar wees niet bang, want ook achter het bureau kun je oefeningen doen. Hieronder een aantal oefeningen:

  • Sta af en toe op en ga weer zitten.
  • Kruis je armen voor je schouders, rol met je nek, draai je lichaam 90 graden naar links en rechts. Goed voor de ruggengraad!
  • Strek je armen uit naar voren en naar boven.
  • Schaf een balans bal aan als bureaustoel. Hierdoor houdt je de rug recht en span je de buikspieren continu aan.

Tip 4 Let op je zithouding

Wist je dat een slechte zithouding één van de belangrijkste oorzaken van rugklachten en RSI is? Het is heel verleidelijk om onderuitgezakt te zitten, maar als je dit te veel doet, kan dit negatieven gevolgen hebben voor de rug. Hier onder een aantal tips om de juiste zithouding aan te nemen:

  • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan.
  • De rugleuning moet in een hoek van 95 tot 105 graden staan.
  • De armsteunen moeten zo staan dat je armen er in een hoek van 90 graden op kunnen rusten.
  • Blijf niet langer dan 15 tot 20 minuten in dezelfde houding zitten. Doe even een bewegingsoefening (tip 3) of haal een glas water.

Tip 5 Let op je ademhaling

Door diep in en uit te ademen verhoog je het zuurstofniveau in het lichaam, waardoor je meer energie krijgt. De beste ademhaling is die via de buik en niet via de borst, zoals velen mensen doen.

Hoe het werkt: Leg je hand op de buik. Adem in, nu zet je buik uit. Adem in, nu valt je buik weer in. Herhaal deze oefening ongeveer 1 tot 2 minuten.

Tip 6 Drink voldoende water

Veel mensen kunnen in de ochtend niet zonder een ‘bakkie pleur’. Het lijkt de ideale oppepper, maar het zuipt veel vocht uit het lichaam. Hierdoor daalt het energieniveau snel en kan het een grote invloed hebben op je humeur. Zorg er dus voor dat je tussen de koffie door een glas water en over de gehele dag 2 tot 3 liter water drinkt.

Tip 7 Eet voldoende en gezond

Een daling in de bloedsuikerspiegel kan ook zorgen voor een energiedip. Hierdoor krijg je een futloos gevoel. Door een gezond tussendoortje te nemen kun je deze symptomen voorkomen. Bijvoorbeeld een handje walnoten of fruit. Zorg er altijd voor dat je twee stuks fruit per dag neemt.

Daarnaast is het niet goed om een zware lunch te eten, tijdens het werken. Het lichaam heeft hier heel veel energie voor nodig om het te verteren. Neem dus een lichte lunch, ga bijvoorbeeld voor een salade, of een paar volkoren boterhammen met mager beleg. Kroketten of tosti’s kun je dus beter een keer eten wanneer je een dag voldoende hebt bewogen en op de dag zelf niet veel meer hoeft te doen.

 

 

 

By Willianne van der Have