In deze tijd gaan veel mensen naar hun werk voor het licht is en komen pas weer thuis als het donker is. Voor mensen die in een gebouw werken, zien dan nauwelijks daglicht op een dag waardoor er weinig vitamines binnen komen. Vaak leidt dit tot ochtend dips of zelfs depressie. Dus helpen die paar koppen koffie jou niet om een dag fit en fris door te komen? Dan hebben wij speciaal voor jou een aantal tips op een rijtje gezet die wel helpen.

Tip 1 Kom los van je bureau

Het is makkelijker om te bellen of te mailen, wanneer je met een vraag zit aan een collega die zich de andere kant van het gebouw bevindt. Doe eens gek en loop naar die collega toe. Het is socialer en ook nog eens beter voor je lijf. Een win-win situatie! Nog een paar win-win situaties: Ga naar het toilet aan de andere kant van het gebouw of haal een extra rondje koffie voor jou en je collega’s. 2 vliegen in 1 klap, want iedereen is blij met je en je hebt alweer 100 stappen extra afgetikt voor deze dag!

Tip 2 Beweeg

Maak een heerlijke wandeling na de lunch en ga naar buiten. De frisse lucht en de beweging zal je goed doen. Al is het maar rondom het gebouw of een 10 minuten wandeling. Een uurtje sporten in je pauze is daarnaast nog beter. Uit onderzoek is gebleken dat dit je energieniveau twee uur langer verhoogt, doordat er extra zuurstof door de aderen, hersenen en spieren wordt gepompt. Daarnaast vermindert het bij de meesten de ‘kantoorsnoeplust’. Onderzoekers toonden namelijk aan dat mensen die maar blijven plakken aan de bureaustoel bijna twee keer meer chocolade eten als medewerkers die hun werk regelmatig onderbreken voor wat beweging.

Tip 3 Doe oefeningen terwijl je aan je bureau zit

Ondanks de goede tips, zal je het grootste gedeelte van de dag achter je bureau doorbrengen. Maar wees niet bang, want ook achter het bureau kun je oefeningen doen. Hieronder een aantal oefeningen:

  • Sta af en toe op en ga weer zitten.
  • Kruis je armen voor je schouders, rol met je nek, draai je lichaam 90 graden naar links en rechts. Goed voor de ruggengraad!
  • Strek je armen uit naar voren en naar boven.
  • Schaf een balans bal aan als bureaustoel. Hierdoor houdt je de rug recht en span je de buikspieren continu aan.

Tip 4 Let op je zithouding

Wist je dat een slechte zithouding één van de belangrijkste oorzaken van rugklachten en RSI is? Het is heel verleidelijk om onderuitgezakt te zitten, maar als je dit te veel doet, kan dit negatieven gevolgen hebben voor de rug. Hier onder een aantal tips om de juiste zithouding aan te nemen:

  • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan.
  • De rugleuning moet in een hoek van 95 tot 105 graden staan.
  • De armsteunen moeten zo staan dat je armen er in een hoek van 90 graden op kunnen rusten.
  • Blijf niet langer dan 15 tot 20 minuten in dezelfde houding zitten. Doe even een bewegingsoefening (tip 3) of haal een glas water.

Tip 5 Let op je ademhaling

Door diep in en uit te ademen verhoog je het zuurstofniveau in het lichaam, waardoor je meer energie krijgt. De beste ademhaling is die via de buik en niet via de borst, zoals velen mensen doen.

Hoe het werkt: Leg je hand op de buik. Adem in, nu zet je buik uit. Adem in, nu valt je buik weer in. Herhaal deze oefening ongeveer 1 tot 2 minuten.

Tip 6 Drink voldoende water

Veel mensen kunnen in de ochtend niet zonder een ‘bakkie pleur’. Het lijkt de ideale oppepper, maar het zuipt veel vocht uit het lichaam. Hierdoor daalt het energieniveau snel en kan het een grote invloed hebben op je humeur. Zorg er dus voor dat je tussen de koffie door een glas water en over de gehele dag 2 tot 3 liter water drinkt.

Tip 7 Eet voldoende en gezond

Een daling in de bloedsuikerspiegel kan ook zorgen voor een energiedip. Hierdoor krijg je een futloos gevoel. Door een gezond tussendoortje te nemen kun je deze symptomen voorkomen. Bijvoorbeeld een handje walnoten of fruit. Zorg er altijd voor dat je twee stuks fruit per dag neemt.

Daarnaast is het niet goed om een zware lunch te eten, tijdens het werken. Het lichaam heeft hier heel veel energie voor nodig om het te verteren. Neem dus een lichte lunch, ga bijvoorbeeld voor een salade, of een paar volkoren boterhammen met mager beleg. Kroketten of tosti’s kun je dus beter een keer eten wanneer je een dag voldoende hebt bewogen en op de dag zelf niet veel meer hoeft te doen.

 

 

 

By Willianne van der Have