Soms denk ik wel eens van waar gaat het heen met de wereld. We willen aandacht, aandacht en nog meer aandacht. De echte mensen zijn bijna verleden tijd en je gaat bijna twijfelen of mee moet doen met deze poppenkast. Of het werkt? Ja, helaas wel. Maar zo hoef jij niet te zijn. Blijf vooral dicht bij je zelf.

Instastory hier, instapost daar. Facebook post hier, oh zit je daar! Leuk voor je.. maar nobody cares. Afgelopen week zat ik het journaal te kijken. Spontaan, want ik kijk eigenlijk nooit journaal omdat er alleen maar negativiteit voorbij komt. Ik noem het journaal de herhalings-methode. Hoe vaker je het zelfde nieuws ziet langskomen ga je uiteindelijk nog geloven dat het waar is. Of het nou klopt of niet. Hoe vaker je het langs ziet komen ga je het uiteindelijk nog geloven ook.

Terug naar wat ik wou zeggen. Ik zag voor de zoveelste keer het nieuws dat een burn-out steeds vaker voorkomt bij jongeren. Elke keer als ik dat nieuws hoor denk ik: hoe kan een student, tiener, of begin 20er in hemelsnaam een burn-out oplopen?! Je zit podverdikkie in de bloei van je leven. Je kan doen wat je wilt doen. Je bent zo vrij als een vogel. Je hebt een heel leven voor je wat je zelf kan vormen!

Maar toch, het is dat ik zelf goed in me vel zit en een leuk leven heb, want anders had ik zelf misschien ook wel in deze situatie gezeten. Waar we met z’n alle naar toe gaan is een wereld van het perfecte plaatje. Naast alle influencers, bloggers, vloggers heeft de media heeft er ook invloed op. Je ziet wat er wordt laten zien. Op alle social media kanalen kan je tegenwoordig zien hoe goed het leven wel niet van iemand is. Waarom deze mensen hun geld verdienen is omdat 99% van de wereld geen leven heeft. (Lees de bovenstaande zin nog eens.) In de kranten, op tv en in het journaal lees en zie je alleen maar hoe slecht de wereld is. Ik snap wel waarom mensen depressief worden of tegen een “burn-out” aanzitten. Als je dan gaat nadenken over jou leven is je leven inderdaad kut.

Om even terug te komen op wat ik eerder zei. “Waarom deze mensen hun geld verdienen is omdat 99% procent van de wereld geen leven heeft.” Please, wake up! Als je de kern van deze quote hebt ontrafeld weet je wellicht al waar ik heen wil. Het verschil tussen jou en jouw favoriete influencer is dat hij of zij het leven snapt en jij niet. Niets persoonlijks maar het is wel een bizar statement. Iets om over na te denken.

Veel van de mensen met wie ik werk of die ik ken, kent hun favoriete influencer beter dan hun zelf. Ze kijken liever heel de week naar hun vlogs dan dat ze zelf een keer iets leuks doen. Iets wat best schrikbarend is en iets waar ik voor wil waken. Het leven is ontzettend mooi. Je moet het zelf wel mooi gaan maken. En dat gevoel van leven, dat gevoel van plezier en het gevoel dat jij ook een mooi mens bent, dat kan jij ook krijgen. Je moet alleen fan worden van jezelf. Niet van de persoon die jou alleen maar minder doet lijken. Ik zal je zeggen, 70% van al die influencers zitten zelf in een midlifecrisis. Waarom? Omdat zij nog meer twijfelen over hun echtheid dan jij. Life is a poppekast onthoud dat goed. Zorg er voor dat je zelf het beste uit je leven haalt. Niet dat je beeldscherm alles uit jou haalt.

De kern van een burn-out of depressie is het missen van de factor plezier in je leven. Plezier is noodzaak wat door velen vergeten word. Plezier is de grootste motivator waar je niet eens voor hoeft te betalen. Het is gratis op te halen wanneer je zelf de stappen zet om iets te doen waar je happy van wordt. Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik eigenlijk een hekel heb aan de motiverende mij. Althans, tot het moment dat jij er wat mee doet. So wake up, and make up your your mind.

‘Hou van jezelf, niet van je favoriete influencer.’ Dat is de boodschap die ik je op deze maandag wil meegeven.