Pinda’s worden vaak noten genoemd of noten pinda’s. Eigenlijk mogen we dit niet zeggen, want er zitten veel verschillen tussen beiden soorten. Een pinda is een peulvrucht en rijpen onder de grond. Daar in tegen groeien noten aan de bomen. Ze komen wel overeen in het feit dat het allebei een positieve invloed heeft op de gezondheid, wanneer je de juiste variant ervan eet. In deze blog hebben we de voornaamste voordelen op een rijtje gesteld van het eten van noten en pinda’s.

Rijk aan vitamines en mineralen

Noten en pinda’s bevatten veel vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer en vitamine B. Vitaminen en mineralen zorgen voor een goede gezondheid en normale ontwikkeling. Daarnaast spelen ze een grote rol bij verschillende reguleringsprocessen van het lichaam.

Rijk aan onverzadigde vetten

In een gezond voedingspatroon passen onverzadigde vetten heel goed. Ze beïnvloeden het cholesterolgehalte namelijk op een positieve manier. Hierdoor wordt het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlaagd. Dit cholesterol is niet goed voor onder andere de bloedvaten. Door de verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Natuurlijk geldt altijd de norm: ‘Neem alles met mate’. 25 gram aan onverzadigde vetten is de maximale grens voor de dagelijkse hoeveelheid.

 Rijk aan eiwitten

Naast vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten bevatten noten en pinda’s ook veel eiwitten. Eiwitten dragen bij aan het spierherstel en geven een verzadigd gevoel. Voor niet-sporters is een gezonde referentie-inname: 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor wel-sporters is een gezonde referentie-inname: 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Ongebrand, gebrand, ongezouten, gezouten, geroosterd

Noten en pinda’s zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en verschillende bewerkingen. Er bestaan ongebrande noten, gebrande noten, ongezouten noten, gezouten noten en geroosterde noten.

  • Ongebrande noten (rauw) zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
  • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze nauwelijks olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
  • Ongezouten noten zijn vaak ongebrande noten waaraan geen zout is toegevoegd.
  • Gezouten noten kunnen zowel ongebrande als gebrande noten zijn waaraan zout is toegevoegd. Dit zout bevordert de smaak, maar is niet beter voor de gezondheid.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Welke soorten noten en pinda’s zijn goed?

Noten en pinda’s zijn verkrijgbaar in verschillende bewerkingen. Tijdens het branden veranderen de voedingswaarden. Ongebrande noten en pinda’s bevatten de meest gezonde voedingsstoffen. Omdat hier alle voedingstoffen nog inzitten en niet, zoals bij gebrande noten, al veel voedingsstoffen uit zijn gehaald door het frituren op hoge temperatuur. Uiteraard adviseren wij ook om ongezouten noten en pinda’s te nemen, vanwege het feit dat zout een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Zo vergroot zoutinname de kans op een hoge bloeddruk. In een gezond voedingspatroon passen dus ongebrande en ongezouten noten en pinda’s het beste. Daarnaast is eens in de week een handje geroosterde noten of pinda’s ook niet heel slecht.

Hoeveelheid in portie

Noten en pinda’s zijn gezond en dragen daarom bij aan een gezond voedingspatroon. Maar er is natuurlijk een zekere mate hierin. Neem niet meer dan een handje ongebrande en ongezouten noten of pinda’s per dag. Het is een uitstekende vlees vervanger voor veganisten.

 

By Willianne van der Have