Het is alweer eind november, dat betekend dat die oh zo drukke december maand er al bijna aankomt. Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Daar horen natuurlijk gezellige kerstmarkten, proeverijen, feestjes en diners bij. Ik hoor je denken.. Hoe kom ik niet aan in deze decembermaand? Wij geven je 7 tips om zonder aan te komen misschien nog wel meer te genieten van deze maand dan ooit!

Tip 1 Ken je grenzen

Ben jij iemand die na één bonbon de vreetkick te pakken hebt? Dan moet je jouw grenzen laten zien aan jezelf. Wanneer je op bezoek bent kun je best een chocolaatje pakken of een taartje eten. Ben je thuis, in een bekende omgeving? Probeer deze voedingsmiddelen dan te vermijden, grote kans dat je er in doorschiet en je weer een vreetkick te pakken hebt. Dit zorgt voor een negatieve spiraal. Ken jij je grenzen wel? Wees dan ook alert. Als jij op gewicht wilt blijven of zelfs af wilt vallen kun je ook niet alles eten. Kies voor de gezondere voedingsmiddelen. Onderaan dit artikel zullen we er een aantal opnoemen.

Tip 2 Kies voor gezondere alcohol en dranken

In de decembermaand wordt er vaak veel gedronken. Chocolademelk met slagroom (en rum), glühwein, wijn en bier en allerlei andere soorten alcoholische dranken. Probeer in eerste instantie de zoete dranken te laten staan. Bier kun je drinken, maar bevat wel weer veel gluten. Als je echt alcohol wilt drinken, ga dan voor rode of witte wijn. Rood is iets gezonder dan wit, maar ook wit bevat heel veel actieve plantstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Probeer na elk glas wijn een glas water te drinken, hierdoor beperk je de alcohol schade. Het beste is natuurlijk om alleen water, thee en koffie te drinken. De specialere dranken kun je het beste bewaren voor bijzondere momenten.

Tip 3 Neem het initiatief

Het beste is om mensen bij jou thuis uit te nodigen voor een lekker etentje. Zo kan jij zelf bepalen wat er op het menu komt te staan. Gezond, er tussen in of niet gezond. Daarnaast kan je het bij een ander ook zomaar erg slecht treffen, wanneer jou totaal niet favoriete gerecht op de tafel staat. Je kan dus voor puur natuur gaan, wanneer je thuis mensen uitnodigt voor het diner, zonder dat ze het door hebben. Haal verse en gezonde ingrediënten en maak alles zelf. Hierdoor hal je ook veel meer voldoening uit de avonden, door vragen die worden gesteld over de gerechten. Dan kan jij vol trots vertellen hoeveel moeite je er voor hebt gedaan.

Tip 4 Gebruik speltmeel

Vaak wordt er vele gebakken in de decembermaand. Een gezondere optie is dan om speltmeel te gebruiken. In speltmeel zitten minder gluten en vetten, daarom is een speltcroissant veel gezonder dan een normale croissant. Tegenwoordig zijn er ook veel verschillende speltmeel varianten beschikbaar, voor oliebollen, etc. Aan de bakkerij dus!

Tip 5 Eet nog wat voordat je het huis verlaat

Vaak komt het ook voor dat je bij iemand anders thuis bent uitgenodigd. Super leuk natuurlijk! Maar het kan dan zijn dat er minder gezonde of ongezonde maaltijden worden neergezet. Hier kan jij niets aan doen en kun je ook niet afwijzen natuurlijk. Wel kun je alles met mate eten, in plaats van je bord vol scheppen. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf, thuis, gezond te ontbijten en lunchen. Neem nog een kleine gezonde snack voordat je de deur uitgaat, zo heb je minder de neiging om jezelf vol te eten tijdens het diner.

Nog een tip: focus je op vlees, vis, groente, fruit, noten, zaden, knollen en bollen.

Focus je niet op suikerrijke lekkernijen en brooddeegachtige producten, of beperk jezelf hierin.

Tip 6 Blijf bewegen

Misschien wel het belangrijkste van alles: Blijf bewegen! Sport jij 3-4 keer in de week? Zorg er dan voor dat je dit er in houdt, ook tijdens de kerstdagen. Want wat is er lekkerder om op eerste of tweede kerstdag de ochtend te beginnen met een workout of hardlopen en daarna aan te schuiven aan het kerstontbijt of kerstbrunch? Natuurlijk kun je ook een flinke wandeling gaan maken in het bos met de hond, familie of vrienden. Plak er een café bezoekje aan vast en je hebt een heerlijke ochtend of middag te pakken. Als jij je beter voelt in de decembermaand om door te blijven sporten, raden wij je aan dit vooral te blijven doen. Ook al ga je de mist in met je voeding. Bewegen geeft energie!

Tip 7 Neem je rust en ontspan

Sommigen mensen voelen zich eenzaam tijdens de decembermaand, maar er zijn ook mensen die juist gestrest worden van alle sociale verplichtingen. Er zijn artsen die beweren dat er maar één reden is tot ziekte en dat is: stress. Stress is heel ongezond voor ons lichaam. Probeer daarom zoveel mogelijk dingen te zoeken waar je plezier in beleeft in plaats van in een negatieve spiraal te belanden. Speel een spel met de familie of bekijk een goede film met vrienden. Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling te maken, alleen of met een maatje. Blijf ook beseffen dat genieten, lachen en lol hebben belangrijker is dan hetgeen wat je in de mond stopt. Laat de strijd in je hoofd los en geniet van deze maand, ook al mag je bepaalde familieleden niet. Just show some love to each other.

Bonus: nog wat voedingstips

Je kunt beter voor wit vlees, vis en gevogelte kiezen dan rood vlees. Kies zoveel als mogelijk voor biologisch of wild en ga naar de slager in plaats van de supermarkt of haal het bij een lokale boer. In plaats van aardappelen, kun je het beste zoete aardappel nemen. Hier zitten minder koolhydraten in, gezonder dus! Daarnaast kun je keuken- en tafelzout vervangen door zeezout.

Namens team FITWORK. wensen we jou een gezonde en sportieve decembermaand!

XOXO Team FITWORK.

By Willianne van der Have