Naast rijst, maïs en tarwe, is een banaan één van de rijkste voedingsmiddelen die er bestaan. Ze bestaan uit boordevol vitamines, vezels en andere essentiële voedingsstoffen. De banaan is tegenwoordig erg populair geworden, maar velen onder ons denken dat de banaan een dikmaker is. In deze blog zoeken wij het voor je uit en geven wij het antwoord op deze vraag. Lees snel verder!

De voedingswaarden

Allereerst zullen we de voedingswaarden eens op een rij zetten. Zo kun je zien welke voedingsstoffen er allemaal in een banaan thuis horen.

Portiegrootte: 1 middelgrote banaan (18 cm – 20 cm)
 per portie
Calorieën: 105 kcal
Eiwitten: 1,29 gr
Koolhydraten: 26,95 gr
Waarvan suikers: 14,43 gr
Vet: 0,39 gr
Verzadigd Vet: 0,132 gr
Enkelvoudig
Onverzadigd Vet: 0,038 gr
Meervoudig
Onverzadigd Vet: 0,086 gr
Cholesterol: 0 mg
Vezels: 3,1 gr
Natrium: 1 mg
Kalium: 422 mg

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) in een banaan:

Kalium:                     12% van de ADH

Vitamine B6:            20% van de ADH

Vitamine C:              17% van de ADH

Magnesium:              8% van de ADH

Koper:                         5% van de ADH

Mangaan:                  15% van de ADH

 

De voordelen van de voedingswaarden

Een banaan bevat dus ongeveer 105 calorieën en bestaat voor 90% uit koolhydraten. De koolhydraten bestaan vooral uit natuurlijk suikers. Verder bevat een banaan veel vezels, zetmeel, essentiële voedingsstoffen en antioxidanten.

Vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang en spelen een belangrijke rol voor de spijsvertering. Het verminderd risico’s op hartziekten, diverse aandoeningen en bepaalde kankersoorten. Daarnaast zorgen vezels voor een verzadigd gevoel, wat zorgt voor verminderde eetlust, waardoor je op langer termijn minder calorieën eet.

Het aantal koolhydraten in een banaan hangt af van hoe rijp hij is. Dus: hoe groener, des te minder koolhydraten en hoe bruiner, des te meer koolhydraten. Dit betekend ook dat het suikergehalte en de bloedsuiker verwekkende effecten toe nemen naarmate ze rijper worden. Groene, niet rijpe bananen bevatten veel zetmeel en resistent zetmeel. Ze werken mee als oplosbare vezels in het lichaam en hebben gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies en een verlaagde bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel kan de opname van suiker uit voedingsmiddelen vertragen, houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en verhoogd de vetverbranding.

Conclusie: Zijn bananen dikmakers of gewichtsverlies vriendelijk?

Het is geen fabel dat bananen gezond en voedzaam zijn. Ze bevatten veel vezels en koolhydraten, maar hebben veel voordelen in het welzijn van een persoon. Bananen veroorzaken, in tegenstelling tot andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen, geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel. Helaas bestaan er geen studies of onderzoeken die zeggen dat bananen wel of geen dikmakers zijn. Wel is er bewezen dat bananen leiden tot een gewichtsverlies en daarom tot het gewichtsverlies vriendelijk voedingsmiddel behoren.

Wanneer je probeert af te vallen, kun je gewoon een banaan eten. Het belangrijkste is dat je eet met een gevarieerd dieet. Neem twee stuks fruit op een dag, maar niet dezelfde soorten. Vóór het sporten is een banaan een uitstekende snack. Het geeft je een boost van energie en zorgt ervoor dat je geen hongerklop krijgt tijdens het trainen. Ook na de training is het een uitstekende vorm van een herstel snack.

Kortom: Van bananen wordt je niet dik, zolang je varieert met de fruitsoorten is er geen enkele aanwezigheid dat je aan komt van een banaan.

 

By Willianne van der Have