Vetpercentage verlagen doe je zo
Je sport veel, je eet minder en veel gezonder. Maar toch krijg je nét niet die strakke buik, billen, benen, heupen, bovenarmen, of welk lichaamsdeel dan ook. Ja, je hebt gelijk. Vet verbranden is moeilijker dan het lijkt. Laat dat crashdieet, maaltijdvervangers en andere rare diëten links liggen, het kan namelijk zoveel makkelijker dan al deze rare diëten. Ben je benieuwd geworden naar wat nou wel werkt om je vetpercentage te verlagen? Lees snel verder!
Een negatieve energiebalans
Je creëert een negatieve energiebalans wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je daadwerkelijk verbruikt en nodig hebt. Een negatieve energiebalans = een energietekort: dus je energie inname is kleiner dan je energie verbruik. Zie afbeelding hieronder.
Vrouwen hebben 2000 kcal per dag nodig. Verlaag dit aantal naar 1800 of 1500 kcal. Hierdoor creëer je een negatieve energiebalans. Energiebalans = 2000 – 1500 = - 500. Je lichaam komt in deze situatie 500 kcal te kort en energietekort = afvallen!
Maar hoe pas je voeding hierop aan? Hier hoef je niet allerlei bijzondere ingrediënten voor in huis te halen of er de hele dag voor in de keuken te staan. Het kan veel makkelijker, namelijk iets minder eten. Eet jij bijvoorbeeld drie boterhammen als ontbijt met pindakaas? Dan eet je nu twee boterhammen met pindakaas. In plaats van drie boterhammen bij de lunch met magere vleeswaren, eet je nu twee boterhammen met magere vleeswaren. In plaats van drie scheppen avondeten, eet je nu twee scheppen avondeten. Houdt de snacks klein en vooral gezond. Probeer, als het je lukt, na het avondeten niks meer te eten. Vervang alle frisdranken voor water, koffie en thee. Vermijd alcohol voor een tijdje of drink bijvoorbeeld maar één glas rode wijn in het weekend. Ik zei het je toch? Easy peasy! Nu nog even doen en je zult zien dat zolang je niet te veel calorieën eet op een dag, je vooral vet verliest.
Just keep moving
Cardio of krachttraining? Wij zeggen: both of them!
Met cardiotraining raak je snel kilo’s kwijt. Je kan aan normale of intervaltraining doen, buiten of in de sportschool. In principe maakt het niet of je nou aan normale cardio of cardio intervaltraining doet als het gaat om vet verbranding. Hieronder beschrijf ik puntsgewijs de voordelen van krachttraining:
- Cardiotraining op middelmatig niveau zorgt ervoor dat je direct vet verbrandt. Zorg ervoor dat je niet buiten adem raakt, maar ook net niet kan praten. Nu zit je in de goede zone voor vet verbranding.
- Cardio zorgt voor energie als je weer thuis bent. Wanneer je een beetje conditie hebt opgebouwd, ben je niet moe, maar wil je juist van alles gaan doen als je thuiskomt in plaats van op de bank zitten.
- Cardiotraining zorgt voor een gezondere eetlust. Als je al zoveel moeite hebt gedaan om te bewegen, waarom zou je het dan nog verpesten om slechte voeding naar binnen te werken?
- Je krijgt meer zelfvertrouwen van cardiotraining. Het voltooide en gepresteerde gevoel is heerlijk!
- Je gedachten worden even helemaal uitgeschakeld en je maakt het ‘geluksstofje’ in de hersenen aan.
Met cardiotraining is het mogelijk om ongeveer een kilo vet kwijt te raken in twee weken. Dat betekend lichaamsvet, een verlaging van je vetpercentage en niet het verliezen van vocht of spieren, zoals met een crashdieet.
Met krachttraining verlies je niet direct kilo’s, maar je krijgt er wel snel een strakker en mooier lichaam van. Combineer kracht met cardio en je zult een sneller effect ervaren van vet verbranding. En nee, wees niet bang voor een ‘Oost-Europese-doping-look’, dit komt namelijk niet zo snel voor. Vooral niet wanneer je kracht dus met cardio combineert. Je verbrand tenslotte vet en een ‘Oost-Europese-doping-look’ gaat vaak gepaard met vet. Een goede balans van cardio en krachttraining beschrijf ik puntsgewijs hieronder:
- Voordat je met een krachttraining start, begin je met een cardio warming-up van 10 minuten. In deze tijd stijgt je hartslag tot de vet verbrandingszone (55-65% van je maximale hartslag). Hierna doe je een kracht sessie, waar je ongeveer een uur lang een verhoogde hartslag hebt. Vervolgens sluit je de training af met een cardio cooling down van 10 minuten, waardoor je hartslag weer stijgt tot de vet verbrandingszone. Dit heet overigens ook een intervaltraining.
- Afwisseling is goed om je lichaam te ‘verassen’, met als gevolg meer extra vet verbranding.
- Spieren verbranden in rust stand meer calorieën dan vet, wanneer je 3-4 keer in de week sport. Dus ook als je een rustdag hebt of niks doet, verbrand je calorieën.
Dit zijn de redenen waarom krachttraining een echte aanrader is. Vooral als je niet te veel kilo’s meer hebt te gaan om op je ‘ideale gewicht’ te komen, kan krachttraining ervoor zorgen dat je zonder onzekerheden weer een bikini kan dragen op het strand.
Nog wat laatste tips
- Zoek activiteiten die je leuk vindt.
Ben je niet zo van de sportschool en de cardio apparaten in de sportschool? Vind dan iets wat jou wel past, zoals groepsactiviteiten, teamsporten of bewegen in de buitenlucht.
- Combineer altijd meerdere dingen tegelijkertijd.
Het helpt nooit om je alleen maar te richten op het kwijtraken van vet. Richt je bijvoorbeeld, naast het kwijtraken van vet, op de verbetering van de huid door het eten van gezonde voeding.
- Probeer niet alles in een korte tijd te stoppen.
Je herkent het vast wel: Je wilt iets en je wilt het snel. Ik zeg je: dit gaat niet werken. Waarschijnlijk ben je niet in een maand 10 kilo aangekomen, dus verwacht niet dat die 10 kilo er in een maand weer af is. Het gezondste is om hier een aantal maanden voor uit te trekken. Hierdoor is de neiging minder dat je weer terug zal zakken naar het oude gewicht.
Het onderschatte belang van magnesium
Wat is magnesium eigenlijk en waar dient het voor? Velen van ons weten hier weinig tot niets van af. Zelfs ik moest even opzoeken waar het ook alweer voor dient. Magnesium is goed voor meer dan driehonderd verschillende processen in het lichaam. Ben je benieuwd geworden waar magnesium allemaal goed voor is en hoe je een tekort aan magnesium vermijdt? Wij zetten het voor je op een rij in deze blog.
Waar dient magnesium voor?
Magnesium is een mineraal, net zoals calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor een juiste balans voor je gezondheid. Mineralen zorgen ervoor dat vitaminen hun werk doen in het lichaam. Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen. Magnesium wordt opgenomen uit voeding, omdat het lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken.
Magnesium draagt onder andere bij aan:
- Bevordering van de gezondheid van je hart en bloedvaten.
- De ontspanning van de spieren, zenuwen en bloedvaten.
- De vorming van gezonde tanden en botten.
- Verhoogde weerstand tegen spanning en stress.
- Het goed functioneren van de spieren.
- Versterking van het geheugen en concentratievermogen.
- Het vrijmaken van energie uit voeding.
- Stevigheid van de botten.
Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?
De hoeveelheid magnesium die je dagelijks binnen moet krijgen verschilt per geslacht. Voor mannen is deze hoeveelheid 350 milligram per dag. Voor vrouwen is het 300 milligram per dag.
Enkele herkenbare symptomen van een magnesiumtekort zijn:
- Lusteloosheid
- Oververmoeidheid
- Spierkrampen
- Menstruatiepijn
- Koude handen en voeten
- Migraine
- Verhoogde bloeddruk
- Lage vitamine D-waarde
Een overschot aan magnesium komt nauwelijks voor, zelfs niet wanneer men extra magnesium slikt. Een tekort aan magnesium komt wel veel voor, dit is het gevolg van verschillende invloeden op het lichaam. Bij langdurige tekorten kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten voornamelijk een betrekking op stress, je spieren, weerstand en bloeddruk. Botontkalking kan ook in verband staan met een magnesiumtekort.
Hoe ga ik een magnesium tekort tegen?
Door het eten van magnesiumrijk voedsel kan je een magnesiumtekort aanvullen. Maar toch schijnt het zo te zijn dat iedereen te weinig magnesium binnenkrijgt. Hedendaags wordt er veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt in de grond, hierdoor neemt de hoeveelheid magnesium af. Tijdens het kookproces gaat er ook veel magnesium verloren in het kookvocht. Uit onderzoek is gebleken dat we met de huidige eetpatronen een kans van magnesiumtekort aanwezig is. Met name de westerse eetgewoonten, waar we maximaal 250 milligram aan magnesium binnenkrijgen. Dit ligt dicht tegen de benedengrens voor vrouwen, maar ruim onder de grens voor mannen.
Ik hoor je denken: Wat moeten we dan juist wel eten en welke hoeveelheid? Hieronder laat ik je in een tabel zien welke hoeveelheid nodig is om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium te voldoen.
Groene groenten
Bijvoorbeeld: spinazie, broccoli, bonen, groene asperges
Volkoren granen
Bijvoorbeeld: volkorenbrood, volkoren crackers, roggebrood
Soja
Bijvoorbeeld: sojamelk, sojaolie
Noten
Bijvoorbeeld: (ongebrande en ongezouten) walnoten, amandelen, pijnboompitten, cashewnoten
Cacao
Bijvoorbeeld: 70% (of hoger) pure chocolade
Schaaldieren
Bijvoorbeeld: garnalen, mosselen
Probeer elke dag een voldoende hoeveelheid van deze producten binnen te krijgen. Sommigen onder ons vinden dit lastig, omdat deze producten niet in hun eetpatroon zit. Daarom kan je naast het eten van magnesiumrijke voeding het verdere tekort aan kunnen vullen met voedingssupplementen. Hiervoor geldt wel: volg zorgvuldig de instructies op de verpakking, want een teveel aan magnesium kan laxerend werken. Alle vormen van magnesium werken licht laxerend, bij magnesiumoxide en magnesiumsulfaat is het effect sterker zijn dan andere magnesiumverbindingen.
Dus, om alles nog even goed op een rij te zetten, heb ik hieronder een lijst gemaakt in welke producten magnesium zit. Boven genoemde producten staan hier ook bij met een aantal aanvullingen:
- Groene bladgroenten
- Tarweproducten
- Sojaproducten
- Noten
- Pinda’s
- Bonen
- Volkoren granen
- Zaden
- Roggebrood
- Cacao
- Bananen
- Avocado
- Volle rijst
- Kokos
- Hard water
- Melassestroop
- Zonnebloempitten
- Schelpdieren
- Frambozen
Vooral sporters, zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang en mensen met medicatiegebruik lopen meer risico op een magnesiumtekort. Wees daarom altijd extra alert en luister naar je lichaam.
By Willianne van der Have
Is planken wel zo effectief?
Tegenwoordig is de plank in bijna iedereen zijn of haar buikspierkwartiertje opgenomen en is hij niet meer weg te denken in het rijtje ‘buikspieroefeningen top 10’. Planken is één van de meest effectieve oefeningen die je kunt doen. Maar waarom eigenlijk en hoe voer je de plank het beste uit? Wij leggen het uit in dit artikel.
Wat is planken?
De plank is een isometrische oefening, die vooral is gericht op de rechte buikspieren, de dwarse buikspier en de diepliggende rugspieren. Een isometrische oefening betekend dat de spieren zich aanspannen zonder samen te trekken. Voor plank oefeningen heb je in principe alleen je eigen lichaam nodig, dit maakt de oefening makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Deze oefening moet je langzaam opbouwen. Je zet de spiergroepen aan het werk, waardoor je een sterke rug, gevormde bilspieren, mooie benen, strakke buikspieren en gevormde armen krijgt.
Het effect van de plank
De plank heeft een groot effect op je lichaam, wanneer je de juiste uitvoering aanhoudt. Enkele effecten zal ik hieronder vertellen.
- Gevormde bilspieren: de oefening zet de spieren van de billen en hamstrings aan het werk. Hiermee help je de bilspieren te vormen en tegelijkertijd cellulitis te bestrijden. Span hiervoor de bilspieren aan tijdens het doen van de oefening.
- Sterkere rug: De plank zet de spieren van de rug, schouders en nek aan het werk. Toekomstige problemen in de nek en onderrug worden hiermee voorkomen. Daarnaast is het ook een goede manier om de spieren in de rug te ontspannen, na een zware dag te hebben gehad voor de rug.
- Gevormde benen: Tijdens de oefening kan je de boven benen voelen branden. Maak je geen zorgen, want dit betekend juist dat je de oefening goed uitvoert!
- Platte buik: Deze positie forceert de zij- en onderste buikspieren om samen te trekken en te vormen.
De juiste uitvoering van de plank
Hieronder zie je een afbeelding. Op deze afbeelding is te zien welke spieren en spiergroepen je gebruikt bij het doen van een normale plank, zoals ik ook al beantwoordde onder het kopje ‘Wat is planken?’.
De uitvoering:
- Ga languit liggen op de buik. (Wanneer je geen fitnessmat hebt, kun je het ook op de grond doen. Leg wel iets onder je armen, zodat je geen pijn krijgt tijdens de oefening.)
- Zet je onderarmen gebogen (90 graden) neer op de grond. De elleboog zit precies onder de schouder.
- Houdt het hoofd recht en kijk naar de handen.
- Lift je lichaam door met je tenen op de mat te steunen. Nu komt je lichaam in een plank houding. Zet de voeten dicht bij elkaar.
- Trek de navel in richting je wervelkolom en span je buik- en bilspieren aan.
- Blijf tijdens de oefening goed doorademen.
- Bouw deze oefening langzaam op, totdat je hem een minuut kan volhouden. Wanneer het lichaam gaat trillen stop je de oefening.
Variaties van de plank
Voor mensen die een normale plank nog te zwaar vinden, kan de oefening ook op de knieën worden uitgevoerd. Hierdoor wordt het gewicht van onder de knieën niet meegelift, waardoor de oefening minder zwaar is.
Andere variaties zijn:
- Zet je lichaam in een normale plank houding en til 1 been een paar seconden op. Houdt het lichaam recht. Doe dit ook met het andere been.
- De side plank. Ga in de plankpositie staan, til je rechterarm van de grond en draai je lichaam zodat je met de linker heup naar de grond wijst. Zet je hand in de heup, de elleboog wijst naar het plafond. Leg je voeten op elkaar. Zorg ervoor dat je pols precies onder de schouder blijft staan, zodat je stabiel blijft. Wissel van kant. Let op: deze oefening is zwaarder, bouw dus langzaam op met 10 seconden in het begin.
- De balans bal plank. Deze oefening is op balans bal in een normale plank positie. Je steunt alleen de armen op de balans bal. Span de buik- en bilspieren aan. Houdt het lichaam zo recht mogelijk en houdt de voeten bij elkaar. Met deze oefening kan je ook variëren door 1 voor 1 een been een aantal seconden op te tillen.
Wil jij een strakkere core creëren? Doe dan elke dag een halve minuut tot een minuut de plank oefening. Dit kan thuis, in de sportschool of op het werk. Daag je collega’s uit en maak er een wedstrijd van. Wie kan de plank aan het einde van de maand het langste volhouden? You go!
6 Tips voor minder stress op het werk
Onder de jongeren en in het bedrijfsleven zien we steeds meer stress ontstaan. Dat stress tot burn-outs en depressies leidt is een feit. Wat velen niet weten is dat stress vaak ook de oorzaak is van chronische ziektes en gewrichtsklachten. Voor bedrijven en werknemers is het daarom van essentieel belang om hier goed mee om te gaan. Maar hoe creëer je meer rust en verminder je stress? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!
1. Focus op wat echt belangrijk is
Dat we het in deze tijd steeds drukker hebben is een feit. Maar waar ben je druk mee en waar stop jij je energie in? Vaak zijn we druk met allerlei randzaken die er niet toe doen. Deze randzaken zorgen er juist voor dat hetgeen wat echt belangrijk is verwaterd of niet afgemaakt wordt. Dit resulteert tot stress en nog meer werk. Focus je dus op wat echt belangrijk is. De rest kan echt wel wachten.
2. Zorg voor een gestructureerde planning
Mensen die veel stress ervaren hebben vaak een ongestructureerde planning. Of nog beter gezegd, geen planning. Met een goede planning weet je wat je moet doen, weet je wat je te wachten staat en krijg je inzicht hoe je dag verloopt. Een goede planning zorgt voor rust en is de handleiding voor je dag. Een to-do list helpt hierbij.
3. Get things done
Rust creëer je door dingen af te maken. Toch maken we het onszelf vaak te moeilijk door te veel te willen doen. Wanneer je 20 to-do’s noteert is de kans klein dat je dit voor vandaag ook daadwerkelijk gaat afronden. Om rust te creëren moeten je to-do's afgerond worden. Noteer daarom maximaal 5-10 punten die echt belangrijk zijn. Doe die en je zult merken dat je al een stuk meer rust creëert. Ik hoor je denken: en de rest dan? Morgen is er weer een nieuwe dag.
4. Los je problemen op
Of het nou vanuit je privésituatie of werk komt. Hoe meer problemen er op je pad komen des te meer stress je zal krijgen. Om rust te creëren moet je je problemen oplossen. Niet alles is op te lossen maar 99% wel. Ga hiermee aan de slag en wanneer het je zelf niet lukt moet je om hulp vragen. Dat mag best wel eens. We kunnen namelijk niet alles zelf.
5. Let it go
Je maakt je vaak druk om dingen die er niet toe doen. Natuurlijk is het belangrijk om de controle te hebben over bepaalde zaken en de verantwoording te nemen in bepaalde situaties. Maar besef je wel eens wat dit voor gevolg geeft op je dagelijkse gedragingen? Je moet leren loslaten. Niet alles gaat direct zoals jij wilt en je hoeft niet alles op je te nemen. Let it go!
6. Zoek ontspanning
Als je veel stress ervaart is ontspannen knap lastig. Toch moet je jezelf even met de neus op de feiten drukken dat de manier waarop je nu werkt not done is. Ontspanning is noodzaak. Je moet er af en toe even uit, je moet je hoofd even leegmaken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te sporten op je werk of in je vrije tijd. Er even uit voor een lekkere lunch of een gezellige borrel met je vrienden helpt ook. Kijk naar waar jij je ontspanning uithaalt. Plan die dingen in. En ja.. Je hebt tijd. Gun je zelf die tijd ook.
Last van veel stress en kan je wel wat gezonde ontspanning gebruiken? Klik dan op de onderstaande link en vraag gratis een business bootcamp aan voor jou en je collega's op je werk! https://fitworknederland.nl/project/try-out-month/
Welke functie heeft vitamine D en hoe ga ik een tekort tegen?
In deze donkere en koude wintermaanden krijgen we veel minder vitamine D binnen dan in de heldere en warme zomermaanden. Dat is heel logisch. Je bent minder vaak buiten, de zon schijnt minder en het is sneller donker en vroeger licht. Hierdoor krijg je de stof vitamine D veel minder binnen dan zou moeten. Maar hier hebben wij wat oplossingen voor gevonden die wij je in deze blog vertellen.
De functie van vitamine D
Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Het wordt, onder invloed van zonlicht, in de huid aangemaakt. Maar wat is de functie van vitamine D nou precies? Lees snel verder!
Botstofwisseling
Vitamine D hebben we nodig om calcium en fosfor uit de voeding te halen en daarom belangrijk voor stevige botten en tanden. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D zelfs botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op botdichtheid, in combinatie met calcium.
Spierfunctie
Daarnaast is vitamine D ook belangrijk voor een goedwerkende spierfunctie. Niet alleen de spieren in onze armen en benen, maar ook de hartspier. Het is niets voor niets dat spierzwakte en spierkrampen één van de eerste symptomen zijn van een vitamine D-tekort. Het evenwichtsgevoel werkt ook bij aan een voldoende vitamine D gehalte. Je snapt hem al, want hierdoor wordt het risico op vallen en botbreuken ook kleiner.
Weerstand
Vitamine D speelt ook een grote rol speelt in ons immuunsysteem. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen zorgt voor een cellulaire immuniteit. Dit is een bepaald eiwit dat bacteriën onschadelijk kan maken. Er kan hierdoor voorkomen worden dat je ziek wordt.
Hersenfunctie
Uit een Engels onderzoekt blijkt dat vitamine D-tekort kan leiden tot depressies en een achteruitgang van het denkvermogen. De redenen voor deze symptomen liggen in het feit dat vitamine D-tekort het serotoninetekort kan verlagen. Serotoninetekort is een stofje wat in verhouding staat van het ontstaan van verschillende vormen van depressie.
Celdeling
Vitamine D speelt als laatste een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling. Deze functie zorgt voor een preventief effect op colonkanker en speelt tevens een positieve rol bij onder andere prostaat- en borstkanker.
Symptomen van een vitamine D-tekort
Bij ieder mens zijn de symptomen anders, maar dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Constante vermoeidheid en tekort aan energie
- Gewrichtspijn
- Verzwakking van de spierfuncties en krachtverlies
- Hyperventilatie
- Overgewicht
- Regelmatig verkouden
- Angstaanvallen
- Spierpijn of krampen
- Overgevoelig en/of bloedend tandvlees
- Zwakkere botten
- Hartproblemen bij zeer langdurige vitamine D-tekort
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van vitamine D is 10 mcg. Risicogroepen moeten dit extra goed in de gaten houden dat ze zich aan e ADH houden. Risicogroepen:
- Kinderen tot 4 jaar
- Zwangere vrouwen
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Vrouwen van 50 jaar en ouder
- Mensen met obesitas
- Mensen met osteoporose
- Mensen met een donkere huid
- Mensen die weinig zonlicht zien
- Mensen die bedekkende kleding dragen
- Bejaarden woonachtig in een verzorging- of verpleeghuis
Bronnen van vitamine D
Voeding
Vette vis, zoals zalm en makreel is een belangrijke bron van vitamine D. Vlees en eieren zijn ook een goede bron van vitamine D, maar minder dan vette vis. De meeste Nederlanders voegen halvarine, margarine of bak- en braadproducten toe voor en tijdens het bakken en braden. Van nature zit er in roomboter vitamine D, maar in mindere mate dan halvarine en margarine. Aan kunstmatige babyvoeding en zuivelproducten voor kleine kinderen wordt ook vitamine D toegevoegd.
Ga naar buiten
De tweede beste methode om op een natuurlijke wijze aan vitamine D te komen is door naar buiten te gaan. Ik ben gek op de winter, vooral wanneer er sneeuw ligt. De koude, gure lucht, I love it! Je kunt je naar iedere weersomstandigheid kleden, dus kou hoef je niet te lijden. Wanneer je geniet van de buitenlucht, tijdens het buiten sporten of wandelen komt het stofje endorfine vrij. Dit stofje zorgt voor geluk, hierdoor ga jij je dus fijn voelen. Dit zorgt er ook voor dat er meer vitamine D in je lichaam komt. Dus trek die thermolegging aan en ze je muts op en ga naar buiten wanneer je op het punt staat om een Netflix film aan te zetten overdag of wanneer je chagrijnig bent.
Vitamine D-supplementen
De laatste methode die wij je willen meegeven is om vitamine D-supplementen te slikken. Eigenlijk zijn we hier geen hele grote voorstander van, maar voor sommigen kan het helpen. Wij willen je wel aanmoedigen om de huisarts in te schakelen wanneer bovenstaande symptomen zich voordoen. Daarnaast is het sowieso goed om vitamine D via supplementen in te krijgen, dan dat ze helemaal niet binnen komen. Alleen is het niet volwaardig, gezonde voeding bevat namelijk nog veel meer belangrijke stoffen die niet in een vitamine D-supplement zit. Het is ook niet gezond om heel veel verschillende soorten vitamine supplementen te slikken en de dagelijkse hoeveelheid te overschrijden.
By Willianne van der Have