Onder de jongeren en in het bedrijfsleven zien we steeds meer stress ontstaan. Dat stress tot burn-outs en depressies leidt is een feit. Wat velen niet weten is dat stress vaak ook de oorzaak is van chronische ziektes en gewrichtsklachten. Voor bedrijven en werknemers is het daarom van essentieel belang om hier goed mee om te gaan. Maar hoe creëer je meer rust en verminder je stress? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!

1. Focus op wat echt belangrijk is

Dat we het in deze tijd steeds drukker hebben is een feit. Maar waar ben je druk mee en waar stop jij je energie in? Vaak zijn we druk met allerlei randzaken die er niet toe doen. Deze randzaken zorgen er juist voor dat hetgeen wat echt belangrijk is verwaterd of niet afgemaakt wordt. Dit resulteert tot stress en nog meer werk. Focus je dus op wat echt belangrijk is. De rest kan echt wel wachten.

2. Zorg voor een gestructureerde planning

Mensen die veel stress ervaren hebben vaak een ongestructureerde planning. Of nog beter gezegd, geen planning. Met een goede planning weet je wat je moet doen, weet je wat je te wachten staat en krijg je inzicht hoe je dag verloopt. Een goede planning zorgt voor rust en is de handleiding voor je dag. Een to-do list helpt hierbij.

3. Get things done

Rust creëer je door dingen af te maken. Toch maken we het onszelf vaak te moeilijk door te veel te willen doen. Wanneer je 20 to-do’s noteert is de kans klein dat je dit voor vandaag ook daadwerkelijk gaat afronden. Om rust te creëren moeten je to-do’s afgerond worden. Noteer daarom maximaal 5-10 punten die echt belangrijk zijn. Doe die en je zult merken dat je al een stuk meer rust creëert. Ik hoor je denken: en de rest dan? Morgen is er weer een nieuwe dag.

4. Los je problemen op

Of het nou vanuit je privésituatie of werk komt. Hoe meer problemen er op je pad komen des te meer stress je zal krijgen. Om rust te creëren moet je je problemen oplossen. Niet alles is op te lossen maar 99% wel. Ga hiermee aan de slag en wanneer het je zelf niet lukt moet je om hulp vragen. Dat mag best wel eens. We kunnen namelijk niet alles zelf.

5. Let it go

Je maakt je vaak druk om dingen die er niet toe doen. Natuurlijk is het belangrijk om de controle te hebben over bepaalde zaken en de verantwoording te nemen in bepaalde situaties. Maar besef je wel eens wat dit voor gevolg geeft op je dagelijkse gedragingen? Je moet leren loslaten. Niet alles gaat direct zoals jij wilt en je hoeft niet alles op je te nemen. Let it go!

6. Zoek ontspanning

Als je veel stress ervaart is ontspannen knap lastig. Toch moet je jezelf even met de neus op de feiten drukken dat de manier waarop je nu werkt not done is. Ontspanning is noodzaak. Je moet er af en toe even uit, je moet je hoofd even leegmaken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te sporten op je werk of in je vrije tijd. Er even uit voor een lekkere lunch of een gezellige borrel met je vrienden helpt ook. Kijk naar waar jij je ontspanning uithaalt. Plan die dingen in. En ja.. Je hebt tijd. Gun je zelf die tijd ook.

Last van veel stress en kan je wel wat gezonde ontspanning gebruiken? Klik dan op de onderstaande link en vraag gratis een business bootcamp aan voor jou en je collega’s op je werk! https://fitworknederland.nl/project/try-out-month/