Deze week helpen wij je weer uit een verwarrende stelling: ”Maken koolhydraten je dik?” Vrijwel iedereen die wilt afvallen of een betere shape wil vormen mindert zijn koolhydraten. Is dat nou juist goed of helemaal niet?

WEETJE

Om te beginnen gaan we even naar de kern en functie van koolhydraten. Koolhydraten vind je in voedsel en is een voedingsstof waar energie in zit. Een ander woord voor je koolhydraten zijn ook wel je suikers. Maken suikers je dik? 95 roept ja! Klopt, maar ook weer niet.. Suikers vind je vrijwel terug in elk soort voedsel en heb je nodig. Suikers geven energie en een zoetere smaak aan eten en drinken. Suikers zijn daarnaast te verdelen in 2 soorten suikers (koolhydraten). Je natuurlijke suikers/koolhydraten en je onnatuurlijke (toegevoegde). Ook wel goede en slechte genoemd. We kunnen hier nog veel dieper in gaan maar we gaan het niet moeilijker maken dan dat het is.

WAAROM JE VAN KOOLHYDRATEN WEL DIK WORDT

In het bovenstaande verhaal heb je kunnen lezen dat er 2 soorten koolhydraten zijn. Je natuurlijke en onnatuurlijke. In je onnatuurlijke koolhydraten zitten veel slechte suikers. Denk aan producten zoals snoep, chocolade, koeken, chips en gebak. Dit zijn producten die ontstaan zijn uit allerlei toegevoegde stoffen en suikers. De lekkerste maar ook de meest killende suikers voor je lichaam. Waarom killend? Deze toegevoegde suikers zijn eigenlijk een bij elkaar gegooid zooitje wat tot een product is gekomen. Als je bedenkt hoe zo’n product tot stand is gekomen kan je de link ook wel leggen naar de hoeveelheid calorieën die er in deze producten zitten. (onthoud dit goed) Ze noemen het ook wel je snelle suikers waar je vrijwel direct een verzadigd gevoel van krijgt. Denk aan een blikje Red Bull of een reep Tony’s.

Als je onze blogs al meer hebt gelezen weet je ook dat je energiebalans bepalend is voor het aankomen of afvallen. Waarom mensen zeggen dat je van koolhydraten dik word? Dat komt omdat je met je slechte koolhydraten al heel snel een positieve energie balans creëert. Dit komt omdat deze producten veel onnodige calorieën bevatten waardoor je snel boven je dagelijkse caloriebehoefte komt. Het draait om je hoeveelheid energie (calorieën) dat je binnenkrijgt per dag. Als dit meer is dan dat je verbrand per dag zal je altijd aankomen. Het lichaam kan maar weinig glucose opslaan. Daarom worden de koolhydraten uit het eten en drinken vooral verbrand. Als je veel koolhydraten eet en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op. Te veel calorieën, of dit nou uit koolhydraten, vetten, of eiwitten komt, leidt altijd tot een toename in lichaamsvet. Als je inderdaad TE veel eet wordt je dik.

WAAROM JE VAN KOOLHYDRATEN NIET DIK WORDT

Nu je weet waarom je van koolhydraten dik kan worden, (Je leest het goed: kan worden) is het misschien ook wel tot je doorgedrongen dat je helemaal niet dik hoeft te worden van koolhydraten. Koolhydraten heb je nodig. Het is de belangrijkste bron van energie die je nodig hebt om dagelijks goed te functioneren. Zonder koolhydraten ben je futloos en is het bijna onmogelijk om goed te kunnen sporten. Je hebt ze dus nodig. Maar wel je goede koolhydraten. Om je koolhydraten gewoon te kunnen blijven eten moet je je focussen of je natuurlijke koolhydraten. Dit zijn de producten zonder toegevoegde suikers. Ze geven je lichaam de juiste energie en bevatten daarnaast minder calorieën dan je onnatuurlijke koolhydraten. Zolang je dagelijks een negatieve energiebalans creëert met het het eten van koolhydraten is het dus onmogelijk om dik te worden.

CONCLUSIE

De conclusie uit deze stelling is dat je helemaal niet dik wordt van het eten en drinken van koolhydraten. Het draait allemaal om je energiebalans. Zolang deze negatief blijft kan je ze gerust blijven eten. Belangrijk is wel om je onnatuurlijke (slechte) te laten staan. Deze zorgen er voor dat je vrijwel snel boven je dagelijkse calorieën behoefte zit zonder veel te eten. Dit is de reden waarom mensen zeggen dat ze dik worden van koolhydraten en ze schrappen. Nogmaals, koolhydraten maken je niet dik. Je positieve energie balans wel!