Aan het begin van de week kun je wel wat extra energie gebruiken!

Heb je altijd last van een middagdip, of kom je lastig je bed uit? Dan grijpen de meeste mensen al snel naar de koffiebonen. Lust je geen koffie? Dat komt mooi uit: hieronder vind je zeven manieren om toch een energieboost te krijgen – zónder cafeïne.

1: Zoek het licht

Op het moment dat je opstaat trek je de gordijnen open en haal je even diep adem. Het licht van buitenaf geeft je lichaam het signaal om te ontwaken, bovendien zorgt de vitamine D uit zonlicht voor hogere serotoninelevels. Dit verbetert niet alleen je humeur, maar vergroot ook de kans dat je vanavond lekkerder slaapt.Overigens werkt dit trucje ook ’s middags: wanneer je last hebt van een middagdip kan een rondje om je al helpen om je een stuk energieker te voelen.

2: Denk aan de positieve dingen

Je eerste gedachtes beïnvloeden je energielevel. Een werkend middel is om aan leuke momenten, behaalde successen of doelen te denken waarvan jij happy word. De energie die je van deze gedachtes krijgt geeft jou de kracht om deze dag gemotiveerd en vol energie te beginnen. Wat niet werkt is bedenken hoe je deze dag weer in hemelsnaam overleeft.. Dat werkt juist averechts. Stay positive.

3: Douche koud

Een koude douche maakt je direct wakker. Je hoeft overigens niet de hele tijd koud te douchen: afsluiten met 30 seconden koud water is voldoende om je een oppepper te geven.

4: Drink genoeg water

Je kunt vermoeid raken wanneer je te weinig water drinkt, aangezien je hersenen dan minder zuurstof ontvangen. Om de hele dag scherp te blijven, moet je dus ook de hele dag door genoeg water drinken.

5: Eet iets

Je hebt waarschijnlijk behoefte aan suiker, maar het is verstandiger om iets te kiezen waar je langer vol door zit met complexe koolhydraten die langzaam energie afgeven aan je lichaam (fruit bijvoorbeeld).

6: Kauwgum kauwen

Je hartslag stijgt wanneer je kauwgum kauwt, waardoor de bloedtoevoer richting je hersenen ook bevordert wordt. Kauwgum maakt je daardoor niet alleen alerter, maar verbetert ook bepaalde mentale capaciteiten.

7: Beweeg

Sporten in de ochtend is de beste startkick voor je dag. Ben je niet zo’n vroege vogel? Geen nood, er even uit in je pauze werkt ook goed. Je hoeft echt geen 10k te rennen in je pauze, maar een korte wandeling in de middag of een rondje op de fiets is genoeg om je centrale zenuwstelsel te stimuleren. Hier krijg je direct meer energie van.

8: Daag je hersenen uit

Wanneer je hersenen geprikkeld worden, zullen ze direct op gang komen waardoor je je alerter voelt. Een sudoku of kruiswoordpuzzel kan je daarbij helpen