DE STELLING

Deze week helpen wij je weer uit een verwarrende stelling: ”Kan je na 8 uur s’avonds nog eten zonder aan te komen?” We leggen de bal direct bij jou: Zijn alle mensen die nachtdienst draaien dik? Precies! Er zit een kern van logica achter deze stelling maar eigenlijk is het pure onzin. Waarom? Dat leggen we je in deze blog even uit.

WEETJE

Waarom er gezegd wordt dat je na 8 uur niks meer mag eten is omdat de meeste mensen met een normale 9 tot 5 baan na hun avondeten weinig tot niets meer uitvoert. Als je dan bij een aflevering temptation of the walking dead nog een zak chips of een lekkere borrelsnack erbij pakt is de kans groot dat je over je nodige caloriebehoefte gaat. Wat er inderdaad voor gaat zorgen dat je aankomt in gewicht. Maar let op, als je dit verhaal goed hebt gelezen weet je ook dat wanneer jij na 8 uur nog een maaltijd naar binnen werkt en je in 24 uur meer verbrand dan dat je binnen hebt gekregen, je gerust nog steeds afvalt. Inderdaad, het draait niet om het tijdstip van wanneer je eet. Er zijn ook mensen die nachtdienst draaien en pas ontbijten wanneer het 23.00 is. Die mensen zouden volgens deze stelling allemaal overgewicht moeten hebben. Pure onzin dus.

CONCLUSIE

De conclusie uit deze stelling is dat het tijdstip van het eten niet uitmaakt. Zolang jij er dagelijks voor zorgt dat je energiebalans negatief blijft (meer energie verbranden dan er qua voeding binnenkomt) is er niks aan de hand en kan jij echt wel s’avond na 20.00 nog wat eten. Hou het natuurlijk wel gezond en caloriearm. Onthoud goed: Alles draait om je energiebalans!