De winnaars van het voorjaar zijn degenen die doortrainen in de winter. Zij die wind, regen en kou trotseren en geen training overslaan zonder reden. Ze zeggen vaak ‘hardlopers in regen en kou zijn de winnaars van morgen’. Het is alleen voor de echte doorzetters weggelegd, maar iedereen kan hier bij horen. Wil jij altijd al weten hoe je ook in de winter onder koude en natte weersomstandigheden kan blijven hardlopen? Lees dan snel verder, wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Zo blijf je de winter vrolijk doorlopen en ga je fit het voorjaar in!

Tip 1 Doe een warming-up

Een warming-up moet je in geen van alle seizoenen overslaan, maar zeker in de winter niet. Je spieren en botten zijn koud, wanneer je dus geen warming-up zou doen, voordat je gaat hardlopen, is er een grote kans dat je een blessure of kramp oploopt. De warming-up kun je ook prima binnen uitvoeren. Loop bijvoorbeeld een aantal keer de trap op en af of start met wat rek en strek oefeningen. Je gaat dan goed opgewarmd naar buiten, waardoor je meteen kunt beginnen met je looptraining.

Tip 2 Kies de juiste kleding

Regen en kou is geen excuus, want het is namelijk nooit te koud of nat om te gaan hardlopen. Het belangrijkste is om je goed te kleden naar de weersomstandigheden. Katoenen kleding neemt veel vocht op, waardoor je het snel koud krijgt. Kies voor kleding van kunststofvezels die de transpiratie afvoeren. Zorg er voor dat je meerdere dunne lagen over elkaar draagt, zodat er een isolerende laag ontstaat. De buitenste laag moet zweet wel doorlaten maar regen en wind tegen houden. Je kunt tijdens het hardlopen altijd nog iets uittrekken wanneer je het echt te warm vind.

Zorg tijdens de vries maanden voor een hoofddeksel, zoals een hoofdband of muts en een Buff om je nek. Trek ook dunne handschoenen aan. Tegenwoordig zijn hier speciale hardloophandschoenen voor die het zweet afvoeren.

Tip 3 Val op

In het donker is het altijd noodzakelijk om je zichtbaar te maken, helemaal als je zwarte kleding aan hebt. Draag verlichting om je arm of hoofd en zorg voor felle reflecterende hardloopkleding. Tegenwoordig is daar genoeg keuze in en hoef je er niet saai uit te zien. Blijf zelf ook altijd alert voor wandelaars en fietsers zonder licht. Loop je altijd met muziek? Zorg er dan voor dat je het zachter zet of, wanneer je in het donker loopt, geen muziek op zet. Je hebt je gehoor namelijk hard nodig, wanneer je minder zicht hebt.

Tip 4 Bepaal een doel

Schrijf je in voor een hardloopwedstrijd in het voorjaar. Nu moet je wel blijven trainen om straks fit aan de start te staan en de wedstrijd uit te lopen. Hierdoor heb je een stok achter de deur als de temperatuur en je motivatie lager is. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken om samen met iemand te gaan trainen voor de hardloopwedstrijd.

Tip 5 Let op de wind

Wind verlaagt de gevoelstemperatuur. Zorg er daarom voor dat je op de heenweg tegen de wind in loopt en de terugweg wind mee hebt. Wanneer je bezweet bent, koel je heel snel af. Wanneer je dan ook nog eens tegen de wind in naar huis loopt, maakt dit je rondje behoorlijk zwaar. Maak het jezelf gemakkelijk!

Tip 6 Neem een slimme route

Kies voor een verlichte route of neem een route die je op het duimpje kent. Hierdoor kan je niet onverwachts struikelen of je enkel verzwikken in een kuil. Wil je een lange duurloop lopen en ziet het weer er dreigend uit? Kies dan voor een aantal rondes in de buurt, zodat je snel weer thuis bent als het weer echt om slaat.

Tip 7 Zorg voor voldoende brandstof

Als je de koude lucht inademt, merk je niet goed dat je vocht verliest, hierdoor kan je snel uitdrogen. Je verbruikt ook meer energie wanneer het koud is. Blijf dus goed drinken, zorg ervoor dat je voor het hardlopen één glas water en na het hardlopen twee glazen water drinkt. Neem met lange duurlopen voldoende water en een energiereep mee.

Tip 8 Loop niet met koorts

Met symptomen die zich boven de nek voordoen, zoals verkoudheid, oorpijn en keelpijn, mag je rustig hardlopen. Heb je last van symptomen onder de nek, zoals koorts of griep, hoesten of hevige spierpijn, mag je niet hardlopen. Wanneer je toch gaat hardlopen, verlaagt dit je herstel en zal de ziekte langer aanhouden of je kunt overtraind raken. Neem met elke ziekte minstens twee dagen rust, als je volledig hersteld bent kun je het hardlopen weer rustig oppakken.

Tip 9 Loop met je maatje of in een loopgroep

Ken je iemand die op hetzelfde niveau hardloopt als jou? Spreek dan af om voortaan 1 of 2 dagen in de week samen te gaan trainen. Of stel samen een trainingsschema op en werk deze af. Tegenwoordig zijn er ook veel loopgroepen waarbij je jezelf kunt aansluiten, soms tegen een kleine bijdrage. Je hebt dan gezelligheid en motivatie, daarnaast delen de andere lopers dezelfde passie als jouw en kan dat wel eens heel goed klikken.

Tip 10 Zet schoenen niet bij de verwarming

Zijn je schoenen na een regenachtige hardlooptraining nat geworden? De meesten van ons zetten ze meteen bij de verwarming, maar doe dit niet! Dit is namelijk slecht voor het materiaal. Eigenlijk geldt dit voor alle soort schoenen. Doe er een prop krantenpapier in en vervang deze een keer, zodat ze sneller drogen. Papier trekt het vocht aan, waardoor het in het papier komt te zitten. Daarnaast is het handig om een tweede paar hardloopschoenen te hebben, zodat je de volgende dag het andere paar nog kunt aantrekken wanneer het paar van gisteren nog vochtig is.

 

Train je hardheid. Train je conditie. Train je moraal. Train buiten.

 

By Willianne v/d Have