Vaak vergeten we in alle haast te ontbijten. Je pakt een banaan voor onderweg of eet pas wanneer je aangekomen bent op je school of werk. Eigenlijk is dat al te laat want je lichaam is al enkele uren actief. Waarom een goed en stevig ontbijt helpt bij een goede start van je dag en waarom het zoveel voordelen brengt lees je in deze blog. 

De voordelen van stevig ontbijten:

1. Minder snaai momenten

Wie goed ontbijt heeft minder de neiging om te snaaien. Je voorkomt dat je een aantal uren later naar ongezonde voeding grijpt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die stevig ontbijten gedurende de dag minder calorieën eten. Daarnaast hadden ze minder honger en namen daarom minder vaak een tussendoortje. Bij het gewichtsverlies viel dit ook meteen op. De ontbijters vielen veel sneller af dan de proefpersonen die het ontbijt links lieten liggen.

2. Concentratie en alertheid neemt toe

Hersenen hebben energie nodig. Maar wanneer je niet voldoende ontbijt heeft het lichaam heel weinig energie te besteden. Hierdoor voel je jezelf minder goed, heb je minder concentratie en ben je minder alert. Door goed te ontbijten krijgt het lichaam de juiste voedingsstoffen binnen om energie te maken. Hierbij spelen koolhydraten een belangrijke rol, omdat je lichaam deze snel kan omzetten tot glucose. De glucose wordt weer gebruikt in de cellen voor energie.

3. Meer kracht en uithoudingsvermogen

Dus meer energie! Door stevig en gezond te ontbijten kan je lichaam het gedurende dag fysiek beter aan. Je bent minder snel moe, prikkelbaar en humeurig. Een goed en gezond ontbijt doet wonderen!

4. De kans op een hoge cholesterol gehalte neemt af

Wanneer je goed ontbijt, heb je minder kans op een hoge cholesterol gehalte als wanneer je niet of slecht ontbijt. Eet dus vooral gezond met goede vetten en voldoende vezels. Zoals havermout met fruit, yoghurt met muesli en fruit of een boterham met avocado.

5. De stofwisseling blijft in evenwicht

Door in de ochtend te ontbijten brengt je lichaam, na een nacht zonder eten, de stofwisseling weer op gang. Door dagelijks te ontbijten kan je het metabolisme tot maar liefst 10% verhogen.

6. Een sociaal moment

Voor veel families onder ons is ontbijten een tijdstip waarbij iedereen aan tafel zit en je tijd voor elkaar hebt. In deze drukke tijden is het, waarbij de tijd nooit stil lijkt te staan en iedereen vaak bezig is met zichzelf of werk, erg belangrijk en daarom goed om dit van generatie op generatie er in te houden. Daarnaast zorgt samen ontbijten ervoor dat niemand van het familie lid geneigd is om het ontbijten over te slaan.

Kan je niet ontbijten?

Er zijn mensen die zeggen dat ze niets naar binnen krijgen in de ochtend. Het is een pure kwestie van gewenning. Wanneer deze mensen een aantal weken wel ontbijten, willen ze hierna niets anders meer en krijgen ze zelfs honger naar een ontbijt in de ochtend. Denk niet alleen aan brood. Er zijn genoeg vervangers voor brood wanneer je dit product niet naar binnen krijgt in de ochtend. Heb je toch inspiratie nodig? Hieronder hebben wij een aantal ontbijtjes opgesomd. Probeer jezelf steeds te herinneren aan alle voordelen die ontbijten met zich meebrengt en dwing jezelf om elke ochtend stevig te ontbijten.

Voorbeelden van een stevig en gezond ontbijt:

  • Een kom havermout, gemaakt van melk. Gemengd met noten en vruchten en een stuk fruit.
  • Een kom magere kwark of yoghurt met muesli en een stuk fruit. Eventueel kun je honing en nog wat zaden toevoegen.
  • Een smoothie of smoothiebowl gemixt met melk of yoghurt, groenten, fruit, vruchten en zaden. Eventueel kun je ervoor kiezen om honing, citroensap of gember toe te voegen. Kijk voor gezonde en lekkere recepten op het instagram account @Fitworkersnl.
  • 2 volkorenboterhammen met pindakaas, appeltsroop, 2 gekookte eieren of mager beleg.

 

 

 

by Willianne van der Have