Een loopneus, een zere keel, hoofdpijn, griep of diarree. Symptomen die ons de laatste tijd om de oren vliegen. Verschijnselen die vaak in één periode voorkomen. De één noemt zichzelf ziek bij hoofdpijn, terwijl de ander te lang door blijft gaan waardoor hij uiteindelijk de kans heeft om in te storten. Vaak is het lastig om je drukke schema om te gooien en jezelf wat rust te gunnen. Maar soms is het echt beter om je rust te nemen. Sporten wanneer je ziek bent: wanneer is dat oké en wanneer is dat niet oké? Wij maken het duidelijk in deze blog.

Sporten met verkoudheid

Wanneer de symptomen zich boven de nek bevinden, zoals een loopneus, een lichte verkoudheid, lichte hoofdpijn of een opkomende keelpijn kan je prima door blijven sporten. Doe het wel rustig aan en luister goed naar je lichaam als je jezelf ellendig gaat voelen.

Gaan de symptomen zich uitbreiden in een hoge temperatuur, koude rillingen, pijn aan de spieren en gewrichten en neem je door deze symptomen vaker een paracetamol? Dan is het beter om jezelf 1-2 dagen rust te gunnen.

Sporten met keelpijn

Als je keel alleen maar een beetje droog en krassend voelt en niet pijnlijk is bij slikken kan je ook gewoon door blijven sporten. Zolang je natuurlijk geen andere bijkomende klachten hebt.

Doet het slikken pijn, voelt je nek stijf en zijn de klieren opgezwollen? Sla dan die training maar over, het zal alleen maar verergeren wanneer je nu door blijft gaan. Bedenk: Hoe meer rust, hoe sneller ik weer kan trainen.

Sporten met hoofdpijn

Hoofdpijn doet zich boven de nek voor. Vaak helpt het juist om hierbij je gaan sporten en een ander lichaamsdeel te belasten, zodat de hoofdpijn weg trekt.

Heb je andere verschijnselen erbij of doet het zo veel pijn dat je geen hard geluid meer kan aanhoren en je je ogen niet meer open kan houden? Neem dan je rust. Sporten zal het alleen maar verergeren. Geef je hoofd rust, door te gaan liggen met je ogen dicht en even nergens aan te denken.

Sporten met diarree

Heb je het gevoel dat alles eruit is? Voel je jezelf verder niet ziek en heb je geen last van je buik en is de eetlust normaal? Dan kan diarree geen kwaad, je ontlasting is gewoon wat zacht en dat is eens in de zoveel tijd heel normaal. Blijf gerust door sporten.

Doen buikkrampen zich voor en heb je het idee dat je naar de wc moet blijven gaan? Is je eetlust minder en drink je minder regelmatig, waardoor je licht uitgedroogd bent? Dan lijkt me het geen goed idee om door te sporten. Het is sowieso erg gênant en vervelend wanneer je naar de wc blijft gaan in de sportschool. En hoe doe je dat dan met trainen in de buitenlucht? Lastig. Blijf dus gewoon thuis, totdat het verminderd is of helemaal weg is.

Sporten met griep

Dit is duidelijk, blijf thuis. Bij een hardnekkige griep komt et niet eens in je hoofd op om te gaan sporten. Je kunt je bed niet uitkomen, je bent oververmoeid, je hebt last van spieren en gewrichten, je hebt geen eetlust en je kan alleen maar aan slapen denken. Blijf in bed om uit te zieken en ga pas weer sporten wanneer je je beter voelt. 

Voor iedere dag die je ziek bent, is het advies om twee dagen niet te sporten. Maar daar in tegen is het ook zo dat hoe langer je niet in beweging komt des te langer het duurt voordat je je weer fit voelt. Probeer daarom hoe lastig het ook is je sportmoment snel weer op te pakken. Dit zorgt voor aanmaak van energie en het lozen van je afvalstoffen. Bekijk natuurlijk wel hoe hevig de griep is. Was dit echt heel hevig? Bouw je beweging dan na je rust weer rustig op.

De risico’s van een te snelle sporthervatting

Te snelle hervatting van de training is om meerdere redenen onverstandig. Allereerst is het effect van een training minimaal als je nog ziek bent. Er bestaat zelfs een verhoogde kans om overtraind te raken omdat je zieke lichaam de trainingsarbeid nog niet aan. Daarnaast verpest het je afweersysteem met als gevolg dat je vatbaarder voor een ziekte bent. Sporten met koorts of met nog aanwezige klachten van de onderste luchtwegen (hoesten, piepen, kortademigheid) kan leiden tot een (lang aanhoudende) ontsteking van de luchtwegen, zoals een longontsteking of een chronische bronchitis. Hoewel het niet vaak optreedt, kan sporten met koorts een infectie van de hartspier veroorzaken (myocarditis). De voorheen gezonde sporter is vanaf dat moment dus hartpatiënt. Een zeer ernstige complicatie van een eenvoudig griepje. Bovengenoemde complicaties kunnen een sportleven in een korte tijd op instorten zetten. Wees dus voorzichtig.

Ze zeggen dat…

…het vroegere geloof dat koorts bij een hevige verkoudheid of griep ‘’eruit gezweet kan worden” onterecht is? Bij koorts is er een virus of bacterie actief in het lichaam. Deze kan via de bloedstroom op de hartkleppen of hartspier terecht komen en daar voor levensgevaarlijke hartritmestoornissen zorgen. Sporten met hevige koorts wordt dus sterk afgeraden! 

Maar toch is sporten ook goed voor je…

Ieder persoon is anders en ieder lichaam reageert anders. Wanneer je ziek bent is het wel nodig om weer energie aan te maken en de actieve bacterie zo snel mogelijk je lichaam uit te werken. Blijf daarom zoveel mogelijk in beweging en pak bij een echte hevige koorts wel je rust. Beweging is medicijn maar voel zelf wel aan wat je lichaam aan kan. Lig je echt plat dan moet je je rust houden. Heb je een klein griepje of verkoudheid? Dan werkt het vaak wel om weer fitter te worden. 

The two golden rules

Rule 1: Bij hevige koorts, enorme spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden.

Tip: Als je je ziek of grieperig voelt is het dus verstandig om de temperatuur te meten. Meet dit altijd voor het innemen aan temperatuur verlagende of pijnstillende middelen, zoals een paracetamol, aspirine of ibuprofen.

Rule 2: Pas je training aan als je jezelf minder goed voelt dan verwacht of gewenst. Zonder temperatuursverhoging mag er in principe doorgetraind worden. Soms kan het echter verstandiger zijn om niet te intensief of zelfs helemaal niet te trainen. Ken je lichaam en voel dit zelf aan.