Jam op een croissant, cracker of op een heerlijke warme scone. Waarop is jam eigenlijk niet lekker? Ik bedacht een variant die suikervrij is en vrij van onnodige toevoegingen. Chia jam! Een versere taste van jam ga je niet krijgen.

Bereidingstijd:          30 min.

Porties:                      1 kleine pot

Houdbaarheid:         min. 1 week afgesloten in de koelkast

Ingrediënten

  • 300 g diepvries blauwe bessen
  • 3 el ahorn of agave siroop
  • 3 tl chia zaden
  • 1 tl vanillepoeder

Zo maak je het

Stap 1: Doe de blauwe bessen en ahorn of agave siroop in een steelpan aan de kook. Roer regelmatig door en laat het 5 minuten op laag vuur sudderen.

Stap 2: Pureer de bessen met een pureer staaf of een vork en roer vervolgens de chia zaden erdoorheen. Laat dit nog 15 minuten op laag vuur sudderen, roer regelmatig door om aanbranding te voorkomen.

Stap 3: Haal het pannetje van het vuur, zodra het mengsel begint te verdikken en voeg het vanillepoeder toe. Wil je de jam wat zoeter hebben? Dan kan je nog wat meer ahorn of agave siroop toevoegen.

Heerlijk op een donkere boterham of een beschuitje. Hmmm, enjoy!