Je hebt vast wel eens gedacht om thuis te gaan sporten. Het bespaart je namelijk nogal wat tijd en geld in plaats van een sportschool abonnement. Daarnaast kan je ongestoord je oefeningen doen en hoef je nooit meer te wachten op apparaten die bezet zijn. Thuis sporten heeft nadelen, maar ook veel voordelen. Thuis sporten moet je leren, daarom zetten we in deze blog 5 tips voor thuis sporten op een rij.

Zoek wat bij je past

Doe je research. Wat wil je trainen? Welk gebied wil je sterker of strakker maken? Zoek oefeningen die hierop aansluiten en die je ook gemakkelijk thuis kunt doen. Denk aan squats, lunges, opdrukken, planken, en zo veel meer. Een aangepast workout schema zal je meer motiveren. Vernieuw het schema om de 4 weken, zodat je ook echt gemotiveerd blijft!

Workouts via YouTube

Ben je niet zo goed in een eigen workout schema maken? No worries. YouTube staat vol met leuke en variërende workout video’s die je thuis kan doen. Voor iedereen is er wel een geschikte video te vinden. Daarnaast is het ook gemakkelijk omdat je de oefeningen kunt zien, zodat er geen een fout kan gaan.

Plannen maar!

Ja, echt waar. Workouts inplannen is eigenlijk de beste tip die wij je kunnen geven. Het zorgt er namelijk voor dat je een uurtje vrijhoudt in de agenda hiervoor. Plan ze in als afspraken met jezelf, een soort me-time. Probeer vaste dagen en tijden aan te houden. Bijvoorbeeld maandag, woensdag, vrijdag om 19:00 uur. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en ben je gemotiveerder om de training te laten slagen.

Richt je eigen fitnessruimte in

Thuis sporten heeft ook zo z’n nadelen, je hebt namelijk niet de ruimte zoals in de sportschool. Het stimuleert dan bijvoorbeeld om je kamer, ruimte of een hoek in een kamer om te toveren tot je eigen fitnessruimte. Heb je bijvoorbeeld een kelder of zolder? Begin met opruimen en uitzoeken van al deze overtollige spullen, meestal bewaar je deze in die ruimtes. Zo scoor je gelijk twee vliegen in één klap. Je huis ruimt op en je hebt plek om in te richten als heuse fitnessruimte.

Geen kamers over? Bedenk dan een plek in je huis, een hoek bijvoorbeeld, waar je ruimte kunt maken om je fitnessmatje uit te rollen of je fitnessapparaat neer te zetten zodat je lekker kunt trainen. Zorg dat je niet telkens voor een training eerst moet gaan schuiven met meubels voordat je die plek hebt, dat versterkt de motivatie om te trainen namelijk niet. Vind een mooie mand die bij je interieur past en bewaar hier je fitnessmaterialen, zoals kettlebells, dumbbells, trainingsmat en dergelijke. Investeer hierin.

In de zomer kan je natuurlijk ook heerlijk in de tuin aan de slag of in het parkje om de hoek. Vraag je vriendin om mee te doen en maar er een gezellig, maar sportief uurtje van.

Share!

Voordat je je workout plannen gaat delen via Instagram, Facebook of Snapchat, moet je eerst even wachten. Het is namelijk beter wanneer je dit na de sportsessie doet en niet voordat je nog met beginnen. Waarom dan? Uit onderzoek is gebleken dan sociale erkenning ervoor zorgt dat we onze plannen niet zo snel doorzetten. Je kunt je workout prestaties dus prima achteraf delen voor een extra schouderklopje en motivatie voor je volgende training. Vooraf je plannen mededelen heeft een averechts effect op je inzet. Maak dus eerst het uurtje vol en deel daarna mee dat je een heerlijke sportsessie hebt volbracht… gewoon thuis!