Stop maar met zoeken naar die ultieme gezonde cake. Want wij hebben een voortreffelijk recept voor je gemaakt. Het is een echt energiekikker. Daarnaast is hij ook nog eens super gezond, met alle vruchten en zaden die erin zijn verwerkt. Deze appel havermout cake is daarom ideaal voor jou. Je kunt de cake eten als ontbijt of als tussendoortje. Smeer er pindakaas of roomboter op voor een extra accent, zoals de kers op de taart.

Bereidingstijd:          30 min.

Baktijd:                      45 min.

Porties:                      1 cake

Houdbaarheid:         3 dagen in een luchtdicht afgesloten trommel of max. 3 maanden in de vriezer.

Ingrediënten

  • 200 gr havermeel (havermout heel fijn malen in de keukenmachine of blender)
  • 80 gr amandelmeel
  • 100 ml water
  • 2 eieren
  • 2 appels
  • Sap van een halve citroen
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appel azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl kaneel
  • Klein handje cranberries
  • 20 gram lijnzaad
  • 30 gram pompoenpitten
  • 10 gram kokosrasp
  • 4 el agave siroop

 

Zo maak je het

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200° C. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet in met kokosolie.

Stap 2: Mix in een kom het amandelmeel, havermeel, water en eieren tot een glad beslag. Voeg daarbij de agave siroop, het bakpoeder, zout en kaneel toe en mix alles nog even door.

Stap 3: Pak een apart schaaltje en meng hier de baking soda met de appelazijn door eerst de baking soda toe te voegen en hierna de appelazijn. Dit maakt de cake luchtig. Roer het goedje met een lepel door aan het beslag.

Stap 4: Roer de lijnzaad, pompoenpitten en de kokosrasp ook met een lepel door het beslag.

Stap 5: Schil de appels en snijd die, op een kwart appel na, in stukjes en sprenkel hier het citroensap overheen. Het kwart appelpartje dat je achter gehouden hebt snijd je in plakjes om de cake te decoreren. Als je van cranberries houdt, week dan een handje rozijnen voor 10 minuten in warm water en meng dit door de appels. Schep de appels en eventueel de cranberries met een spatel goed door het beslag.

Stap 6: Giet het beslag in de vorm en leg de plakjes appel op de bovenkant met eventueel nog wat kaneel en zaden. Zet de cakevorm voor 45 minuten in het midden van de oven. Prik met een cocktailprikker, aan het eind van de baktijd, in de cake om te controleren of hij gaar is. Komt de prikker er droog uit dan is de cake goed.

Stap 7: Lak de bovenkant van de cake eventueel nog af met een beetje agave siroop voor een mooie glans.