'Helft zieke werknemers mankeert medisch niets'

De helft van de werknemers die ziek thuiszitten, mankeert medisch gezien niets. Ze belazeren hun werkgever niet, maar hun verzuim heeft geen medische oorzaak. Vaak is ruzie met een collega, een misgelopen promotie of een huilbaby de oorzaak van de ziekmelding.

"Er zijn thuis vaak allerlei dingen aan de hand die invloed hebben op je gezondheid. Doordat er van alles speelt kunnen mensen ziek worden", zegt Thea Hulleman van arbodienst Zorg van de Zaak. "De drempel van het ziek melden gaat naar beneden door de vele problemen die mensen hebben."

Ziekteverzuim naar beneden

De vereniging van bedrijfsartsen, NVAB, denkt dat het percentage niet-medisch verzuim nog hoger ligt, tussen de 70 en 80. Volgens de NVAB hangt het besluit om wel of niet te gaan werken af van veel factoren. In kleine bedrijven zouden werknemers loyaler zijn en zich dus minder snel ziek melden.

Het gemiddeld ziekteverzuim in Nederland ligt op 4 procent. De arbodiensten zeggen dat dit kan worden teruggebracht naar 2 procent als werkgevers zich niet blindstaren op het lichamelijke en psychische klachtenpatroon van medewerkers.

Grote fout

"De gemiddelde werkgever heeft niet door wat er aan de hand is met een zieke werknemer. Er moet meer gepraat worden", zegt Hulleman. "In de dossiers die wij zien spelen in 60 procent van de gevallen niet-medische factoren mee. Het is belangrijk dat de problemen die onder de overbelasting zitten worden opgelost. Anders heeft het geen zin om weer aan het werk te gaan."

Een zieke werknemer kost tussen de 200 en 400 euro per dag. De zieke moet worden doorbetaald, er moet vervanging komen en er treedt productieverlies op.

Oplossing

Het is voor een werkgever belangrijk om de huidige vorm van je medewerkers te kennen. Zorg er voor dat je als werkgever dicht bij je medewerkers staat en dat zij hulp kunnen krijgen met het oplossen van hun problemen. Niet iedereen is in staat om zelf zijn eigen problemen op te lossen. De mogelijkheid om hulp van binnen of buitenaf te krijgen geeft de werknemer een betrokken en veilig gevoel. Wanneer er geen aandacht wordt geschonken is de kans groot dat een werknemer zich langer zal ziek melden. Sport en plezier op het werk helpt zeker bij het verlagen van de drempel voor het ziek melden.


‘Een sportschool abonnement voor je medewerkers werkt niet’

Wist je dat 80% van de medewerkers hun sportschool abonnement nog nooit heeft of niet meer gebruikt? Als je dit omzet in geld komt je jaarlijks gemiddeld uit op een kostenpost van €360,00 per medewerker. Daarnaast werkt het waar we er goede bedoelingen mee hebben juist averechts. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Sporten zou er juist voor moeten zorgen dat de medewerkers duurzamer, gezonder, fitter en stresslozer worden. Daarnaast word je van het sporten energieker, bouw je meer weerstand op en wordt je zelfverzekerder. Wat uiteindelijk voor minder verzuim en meer rendement op de werkvloer zal zorgen. Een klein percentage van de werknemers boekt deze vooruitgang ook. Dit komt doordat ze met een goed plan trainen, over de juiste kennis beschikken, het leuk vinden en resultaat boeken. (lees deze zin nogmaals.)

De 4 essentiële punten die hierboven beschreven staan ontbreken bij 80% van de werknemers die aan bedrijfsfitness doen. De low-budget sportscholen van tegenwoordig hebben hier een groot aandeel in. Dat komt omdat er in deze sportscholen geen tot weinig begeleiding meer is om de medewerker verder te helpen. Dit zal in de toekomst alleen maar minder worden. Het voordeel is dat je voor weinig geld een abonnement kan aanschaffen. Het grote nadeel en gevaar is dat een werknemer zonder begeleiding zal gaan sporten en hierdoor geen tot weinig resultaat meer zal boeken. Wanneer je zonder kennis of plan ergens mee gaat beginnen is de kans groot dat het verkeerd gaat of niet lukt. Met als gevolg: onzekerheid, geen motivatie, stress en een falend gevoel.

Wat we bedoelen te zeggen is dat een sportschool abonnement voor 80% van de medewerkers alleen maar tegenwerkt. De kans is groot dat het alleen maar voor meer tegenslagen zal zorgen. Dat willen we natuurlijk voorkomen want een burn-out of depressie is juist de oorzaak van een opeenstapeling van tegenslagen.

Wat moet je wel doen?

Om uit je burn-out of depressie te komen en beter in je vel te zitten zal het vertrouwen in jezelf moeten stijgen. Dit doe je door succes te ervaren. Alles draait namelijk om vertrouwen, des te meer succes je ervaart des te meer vertrouwen je opbouwt. Zorg er daarom voor dat je medewerkers onder professionele begeleiding gecoacht en getraind worden. Met onze Business Bootcamps trainen je medewerkers onder leiding van een persoonlijke trainer vanaf het kantoor. Daarnaast kunnen onze personal coaches elk individu verder helpen met het voorkomen van een burn-out, depressie en het behalen van hun doelen.

Mocht je meer informatie willen over hoe we je bedrijf en medewerkers naar een hoger niveau kunnen tillen? Vul het contactformulier dan in voor een afspraak.