Misschien heb je het wel eens overwogen. Minder vlees eten of zelfs vegetariër of veganist worden. Maar waarom zou je het eigenlijk doen? Ik bedoel zo zijn we toch opgegroeid, waarom zouden we dan nu ineens gaan minderen? Veel mensen zijn er zo gek op dat ze niet meer zonder kunnen. Dat hoeft ook niet, maar je zou er wel wat minder van kunnen gaan eten. Het dagelijks eten van vlees en vis heeft ook grote gevolgen voor het milieu, je gezondheid en voor het dierenwelzijn. In deze blog geven wij je een aantal redenen waarom je vlees al minimaal 1 dag in de week kunt laten staan.

Waarom zou je minder vlees eten?

Wanneer alle Nederlanders twee dagen per week plantaardige vleesvervangers zouden eten in plaats van vlees of vis, scheelt dit per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s. Daarnaast is het beter voor je gezondheid, het milieu, de natuur en het dierenwelzijn.

Je kunt bijvoorbeeld flexitariër worden, hierbij eet je één of meerdere dagen per week geen vlees. Het vlees kan je vervangen door plantaardige alternatieven of eiwitrijke producten. Dit is:

  • Beter voor je gezondheid: de kans op hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht en diabetes type 2 wordt verminderd.
  • Beter voor het milieu en de natuur: minder uitstoot van broeikasgassen, minder boskap, minder verlies van natuur, minder energie- en watergebruik en een kleiner mestoverschot.
  • Beter voor het dierenwelzijn: meer ruimte voor dieren, minder dierziektes en minder dierenleed.

In 2050 zijn we naar verwachting met 9 miljard mensen woonachtig op deze aarde. In de armere landen zijn mensen, tegen die tijd, rijker, waardoor ze meer vlees zullen gaan eten. Als al deze mensen naar westerse maatstaven vlees gaan eten, hebben we in 2050 minstens twee aardbollen nodig om in hun behoeften te voorzien. Dus als we nu met z’n allen wat minder vlees gaan eten, kunnen de mensen in de armere landen straks ook hun normale portie vlees eten en kunnen we onze mooie planeet behouden. Wat ik zal je iets vertellen: There is NO planet B!

 

Feiten

Wist je dat…

… de vleesproductie (samen met de zuivelproductie) wereldwijd 1 van de 3 meest vervuilende industrieën zijn?

…in Nederland jaarlijks een half miljard (500.000.000!) plofkippen worden geslacht?

…veel koeien al worden geslacht als ze twee jaar oud zijn, terwijl koeien wel 14 jaar kunnen worden?

…de hoeveelheid dieren op onze planeet sinds 1970 met 60% is gedaald?

…er bij overbevissing te veel volwassen vis wordt gevangen, waardoor er te weinig vis overblijft om voor de nakomelingen te zorgen? Veel vissoorten worden hierdoor bedreigd door uitsterven.

…één koe jaarlijks evenveel broeikasgassen uitstoot als 4,5 auto’s in een jaar, ofwel het rijden van 70.000 km?

…de veehouderij voor 18% bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Dit is meer dan alle vliegverkeer, openbaar vervoer en autoverkeer bij elkaar.

…het produceren van 1 kilo rundvlees is in totaal 15.000 liter water nodig. Voor 1 kilo varkensvlees is dit 6.000 liter en voor de productie van 1 kilo kip is 4.300 liter nodig.

…als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees eten dit op jaarbasis 1,5 miljard dierenlevens bespaard?

… als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees eten dit op jaarbasis 3,2 megaton CO2-uitstoot bespaard? Dit is vergelijkbaar met 1 miljoen auto’s van de weg halen.

… als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees eten dit op jaarbasis 11,2 miljard liter water bespaard? Oftewel 13.494 zwembaden van 25 meter.

…als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees eten dit op jaarbasis 70 miljoen vierkante meter oppervlakte regenwoud bespaard? Dit zijn 10.340 voetbalvelden.

En zo zijn er nog veel meer feiten. Genoeg reden om 1 of meerdere dagen in de week vlees te laten staan en dus flexitariër of zelfs vegetariër te worden.