Misschien weet je allang waarom veel water drinken goed is, maar toch wordt het vaak vergeten. Daarnaast is het altijd goed om de beredenering waarom veel water goed is op te frissen. Want naast dat het goed is voor de huid zijn er nog veel meer redenen waar het drinken van water baat bij heeft. Wie weet, zal je na het lezen van deze blog wel weer extra alert zijn op het aantal liter die je naar binnen drinkt op een dag.

 

Reden 1: Houd je vochtbalans op peil

Door voldoende te drinken, hou je de vochtbalans op peil. Niet alleen water helpt hierbij, koffie, thee tellen ook mee. Daarnaast zit er in veel eten ook vocht, zoals groenten en fruit. Als je te veel vocht verliest, scheidt je lichaam minder urine uit of je krijgt een dorstgevoel waardoor je meer gaat drinken. Zorg er dus altijd voor dat je die dorstgevoelens voor bent en drink voor, tijdens en na het zweten (sporten) voldoende water.

 

Reden 2: Laat je organen optimaal werken

Het lichaam bestaat voor 70-75% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed. Het andere deel is nodig voor de werking van onze organen, zoals de hersenen, hart, longen, spieren, lever en botten. Een tekort aan water kan er dus voor zorgen dat het functioneren van deze organen verminderd. Nergens voor nodig, houdt dus constant die vochtbalans op peil.

 

Reden 3: Krijg energie

Water is de brandstof voor het lichaam. Water is dus onmisbaar. Zonder voedsel houden we het als mens wel even vol, maar zonder water kan je hooguit 4 dagen overleven. Een uitdroging van slechts 2% kan al zorgen voor een energieverlies van 20%.

Een goede richtlijn is om overdag minimaal ieder uur een glas water te drinken. Het streven is naar een hoeveelheid water van 2 liter per dag.

 

Reden 4: Zuiver je lichaam

Water zorgt dus voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen. Tot die groep afvalstoffen behoren ook de zogenoemde ‘toxische’ stoffen. Deze stoffen zijn lichaamsvreemd en dragen niks bij aan een goede gezondheid. Hierbij kun je denken aan zware metalen, pesticiden, nicotine en alcohol. Voldoende water drinken helpt om deze giftige stoffen af te voeren en zo je lichaam te reinigen. Een eenvoudiger en goedkoper detox plan is er niet!

 

Reden 5: Laat je bloed vloeien

Als je voldoende drinkt is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. En hoe beter het stroomt, hoe beter je lichaam in staat is om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. Hoe dikker of vochtarmer je bloed namelijk is, hoe moeilijker de aan -en afvoer van die stoffen dus verloopt.

Klachten die je in hierdoor kan krijgen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van ‘niet helder’ zijn. Voor een goed begin van de dag drink je meteen bij het opstaan een paar glazen water. Wedden dat je sneller op gang komt?

 

 

Reden 6: Voorkom verzuring

Water is een zeer neutrale stof die helpt om verzuring te voorkomen. Je lichaam streeft naar een goede balans tussen zuren en basen De zuurtegraad, ook wel uitgedrukt in pH-waarde, is voor verschillende onderdelen in je lichaam anders. Zo is je maag een stuk ‘zuurder’ dan je darmen of je bloed.

Het eten en drinken van water, groenten en fruit helpen hierbij. Hierin zitten namelijk de niet-verzurende mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Door die aanwezigheid kan je lichaam de pH-waarden stabiel houden.

 

 

Laat frisdrank links liggen

Het aanbod van frisdranken is nog steeds heel groot. De schappen van de supermarkten worden er dagelijks rijkelijk mee gevuld. Maar behalve het feit dat frisdranken veel verborgen suikers en synthetische zoetstoffen bevatten, zitten ze ook vol met fosfor. Fosfor is een mineraal met een sterk verzurende werking. Het is dus wel logisch dat je met cola verroeste spijkers weer kan laten glimmen.

Bijna niemand heeft een tekort aan fosfor. Er is eerder sprake van te veel, met verzuring als gevolg. Daarnaast belemmert fosfor de werking van andere, goede, minderalen.

Een hele goede reden om frisdrank tot een minimum te beperken dus en in plaats daarvan te gaan voor een gezonde dorstlesser in de vorm van water. Maak je water bijvoorbeeld op smaak door wat citroen, munt, komkommer, frambozen of aardbeien toe te voegen. Heel makkelijk en zo lekker verfrissend!