Guilty pleasure! Caramel shortbread. Geloof mij, zo iets lekkers heb je nog nooit gegeten. Erg zoet, dus een echte aanrader voor de diehard zoetekauwen onder ons. Ren naar de winkel voor de ingrediënten en start direct, pas alleen wel op; het is verslavend.

Bereidingstijd:          50 min.

Porties:                      6

Houdbaarheid:         2 dagen in een luchtdicht afgesloten trommel of max. 3 maanden in de vriezer.

 

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zeezout naar smaak
  • 2 el agavesiroop
  • 60 gr kokosolie (gesmolten)

Voor de caramel

  • 200 gr zachte dadels
  • 2 el zonnebloempitten
  • Snufje zeezout
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 el agavesiroop
  • Scheutje water (als je de caramel wat vloeibaarder wilt hebben)

Voor de chocolade

  • 80 gr pure chocolade (minimaal 72%)

 

Zo maak je het

Stap 1: Doe alle ingrediënten van de bodem in een beslagkom en roer heel goed door tot je een soort crumble hebt.

Stap 2: Pak een vierkante schaal en leg hier een bakpapiertje in. Schep de bodem in de schaal en druk goed aan met een lepel. Zet het in de koelkast.

Stap 3: Doe alle ingrediënten voor de caramel (behalve de zonnebloempitten) in  een keukenmachine en mix tot  het een glad geheel is.

Stap 4: Rooster ondertussen de zonnebloempitten kort totdat ze poffen. Roer de gepofte zonnebloempitten door de caramel.

Stap 5: Haal de bodem uit de koelkast en lepel de caramel eroverheen en smeer goed uit. Zet dit nu weer terug in de koelkast.

Stap 6: Smelt de chocolade au-bain-marie en schenk over de caramel laag heen. Zet de schaal weer in de koelkast, zodat de chocolade goed hard wordt. Haal de schaal na ongeveer 1 uur uit de koelkast en snijd de caramel shortbread in vierkante blokken.

 

Enjoy the goods!